Blogga

Vad ar det som hotas pga Havsforsurningen?

Vad är det som hotas pga Havsförsurningen?

Förödande effekter av havsförsurning Även om forskningen kring havförsurning är relativt ny har forskare redan identifierat en rad effekter på de organismer som tvingas leva i ett framtida surare hav med lägre pH-värde. Flera djur påverkas i form av beteendeförändringar, problem med matsmältning och lägre tillväxt.

Vart sträcker sig Östersjön?

Östersjön gränsar politiskt i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland. Utfartsleder är genom Öresund, Lilla Bält och Stora Bält. Vid Åland avgränsas ett särskilt bäcken som kallas Bottenhavet.

Är Kattegatt ett hav?

Havet vid den svenska västkusten brukar kallas Västerhavet, och består av Skagerrak och Kattegatt. Gränsen mellan Västerhavet och Östersjön går i Öresund, så att södra Öresund tillhör Östersjön, medan mellersta Öresund tillhör Västerhavet.

Vilka åtgärder kan man göra för att förhindra havsförsurning?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Hur kan man minska havsförsurningen?

Den enskilt viktigaste åtgärden för att motverka den globala havsförsurningen är att minska utsläppen av koldioxid till atmosfären. Det kan finnas avsevärda lokala bidrag till försurningen genom utsläpp av svavel- och kväveoxider från kolkraftverk eller sjöfart.

Vilka städer ligger vid Östersjön?

Städer runt Östersjön

  • Lübeck.
  • Rostock.
  • Stralsund.
  • Gdansk.
  • Kaliningrad.
  • Kaunas.
  • Riga.
  • Tallinn.

Vart ligger havet Kattegatt?

Kattegatt är ett grunt havsområde med ett medeldjup på 23 meter, som utgör ett gränsområde mellan brackvattenhavet Östersjön och det oceaniska vattnet i Nordsjön. Gränsen mot Skagerrak går strax söder om Tjörn. Göteborgsområdet ansluter till Kattegatt och utloppet från Göta älv mynnar här.

Att skydda marina ekosystem ökar deras förmåga att hantera miljöstörningar som havsförsurning. Detta kan vi göra genom att utveckla marina skyddade nätverk eller minska annan miljöpåverkan (till exempel eutrofiering) som försvagar marina ekosystem.

Share this post