Allmänning

Hur paverkar buddhismen de troendes liv?

Hur påverkar buddhismen de troendes liv?

Engagerade buddhister har olika syn på hur människor bäst påverkas men förenas av att de tycker att vissa saker i samhället behöver förändras. Många försöker då få de styrande att ändra sig i en mer humanistiskt riktning.

Vad är likheterna skillnaderna mellan de olika andliga ledarna inom buddhismen?

Skillnader: Inom buddhismen har man ingen direkt gud utan man tillber olika himmelska buddhor. Till skillnad mot hinduerna som tror på ett antal gudar, gudar som är speciella för olika områden.

Vilka är likheterna mellan hinduism och buddhism?

Likheter mellan hinduism och buddhism

  • Båda religionerna tror på Samsara och Karma.
  • Båda religionerna tror att begär är grundorsaken till allt lidande.
  • Båda betonar medkänsla och fred för alla levande varelser (inget våld mot människor och djur)
  • Båda tror på flera himlar och helveten (lager av himlar och helveten)

Hur påverkas människor liv om de lever enligt buddhismen?

Buddhismen påverkar människors liv genom att man alltid söker bättre karma och försöker leva sitt liv såsom man tror att Buddha ville att man skulle leva det. Olika buddhistiska inriktningar har olika sätt att leva på och försöka nå bra karma men gemensamt för dem alla är att försöka nå nirvana.

Vad nirvana är och hur det skiljer sig från hinduismens Moksha?

Inom hinduismen tror man på fler gudar medans inom buddhismen så tror man inte på någon gud alls. Det finns skillnader mellan Moksha och Nirvana, det är helt olika tillstånd. Man slipper återfödas men Moksha = världssjäl, och Nirvana = utslocknande och total stillhet.

Vad finns det för likheter och skillnader mellan religioner?

Religion Judar, kristna och muslimer tror på samma Gud. Alla tre religionerna har i grunden samma moraliska budskap, hävdar professor Christer Hedin. Men det finns också stora skillnader och förhållandet mellan dem har genom historien pendlat mellan fientlighet och fredlig samexistens.

Vad är största skillnaden mellan hinduism och buddhism?

Hinduerna är indelade i olika kast d v s olika samhällsgrupper. Det är inte buddhisterna alls. Hinduerna har tusentals gudar som de kan tillbe medan buddisterna inte egentligen har någon gud alls. Den man ber till och dyrkar är Buddha som fungerar som gud.

Vad är Gudssynen i buddhismen och hinduismen?

Buddhismen är en ateistisk religion även om det finns inriktningar som behandlar Buddha som en Gud men generellt så finns det ingen Gud i buddhismen. Hinduismen är den totala motsatsen till detta då dem ha flera tusen gudar. Alla gudar tillbes inte av alla och det är omöjligt att veta vilka alla gudar är.

Hur påverkas individens identitet och liv av buddhismen?

Enligt buddhismen är det svart på vitt fel att skada levande varelser. Enligt rätt handling i den åttafaldiga vägen ska man bl a avstå från att skada levande varelser. Han avstod inte från att skada levande varelser när han slog mig och trotsade därför den åttafaldiga vägen, därav Buddhas ord.

Vad nirvana är och hur det skiljer sig från hinduismens moksha?

Share this post