Frågor

Vad kannetecknar deduktivt resp induktivt tankande?

Vad kännetecknar deduktivt resp induktivt tänkande?

Skillnaden mellan deduktion och induktion kan sägas vara att deduktion utgår från en teori och utifrån denna skapar en allmän lag medan induktion utgår från kvantitativa observationer och utifrån dessa försöker skapa en giltig teori byggd på generalisering.

Vad är utmärkande för deduktiv argumentering?

Formulera deduktiva argument med följande egenskaper: 1) logiskt giltigt med sanna premisser och sann slutsats. 2) logiskt giltigt med minst en falsk premiss men med sann slutsats. 3) logiskt ogiltigt med sanna premisser och falsk slutsats.

Vad innebär det att ett deduktivt argument är sunt?

När det gäller deduktiva argument är ett argument sunt omm: (a) det är giltigt, och (b) det har sanna premisser. Giltighet är en speciell form av logisk styrka (den är som tidigare sagts maximal) och ett formellt giltigt argument kan definieras som ett argument där slutsatsen med nödvändighet följer av premisserna.

Vad är skillnaden mellan induktiv och deduktiv?

Skillnaden mellan induktion och deduktion är att induktionens slutsats baseras på fakta som härleds ur observationer medans deduktionen härleder slutsatserna ur teorin och med logisk aspekt. Logik baseras utifrån tidigare upplevda påståenden och används för att skapa logiska och giltiga slutledningar.

Vad innebär deduktiv datainsamling?

Deduktion är den klassiska vetenskapliga metoden som utifrån en referensram, t ex en teori eller en modell, formulera hypoteser som testas mot verkligheten via observationer. Med induktion går man åt det motsatta hållet, nämligen från observationer i verkligheten till generalisering inom en teoretisk referensram.

Vad är utmärkande för induktiva resonemang?

Med induktion menar man vanligen en mycket vanlig resonemangsmetod: man gör flera observa- tioner, upptäcker ett mönster (eller något som man tror är ett mönster) och därefter formulerar man en generalisering.

Vad kännetecknar ett logiskt deduktivt giltigt argument?

Ett argument som är sådant att slutsatsen inte kan vara falsk om premisserna är sanna, kallas ofta för ett deduktivt argument. Deduktiva argument sägs vara ”bindande” eller ”logiskt giltiga”. Man säger också att premisserna i en deduktiv slutledning implicerar slutsatsen, eller att slutsatsen följer från premisserna.

Vad är ett dåligt argument?

Argumentationsfel, även kallat fallasi och bedrägliga argument är argument som ser ut som ett bra argument av en speciell typ, men som i själva verket inte alls är det. Det kan vara irrelevanta argument vid saklig debatt eller felaktighet i ett logiskt resonemang (logiskt felslut).

Vad är en premiss filosofi?

Premisser är själva utgångspunkterna i ett resonemang: de antaganden eller påståenden som måste vara sanna för att slutsatsen ska kunna vara sann. Om vi resonerar korrekt är därför slutsatsen alltid en konsekvens av premisserna. När vi resonerar till vardags är våra premisser ofta outtalade.

Share this post