Trendig

Vad ar det for skillnad pa spiskummin och kummin?

Vad är det för skillnad på spiskummin och kummin?

Hum, spiskummin och vanlig kummin är helt olika saker. Vanlig kummin är de små frön man har i bröd, det smakar nästan lite lakrits-artat. Spiskummin är en härlig krydda som smakar mer ”orientaliskt”, fungerar i indiska grytor, tex-mex med mera.

Hur odlar man kummin?

Jorden skall vara lätt och väldränerad. Kummin kan sås direkt på friland när det blivit tillräckligt varmt. Sedan gallras den till 20 centimeters avstånd. Man skördar genom att klippa av plantan och hänga den upp och ner i en papperskasse.

Var odlas spiskummin?

Odla spiskummin Det absolut viktigaste att tänka på är att spiskummin behöver ha det varmt, både vad det gäller luften runtomkring och varm jord. Ett växthus underlättar då det skapar bästa möjliga förutsättningar för odlingen att lyckas.

Är det nyttigt med spiskummin?

Eftersom spiskummin har ett högt järninnehåll (ca 65 mg per 100 g) kan kummin bidra till att minska risken för anemi. Ett ämne som är viktigt för huden är E-vitamin. E vitamin hjälper till att hålla huden ung och frisk, samt skydda mot fria radikaler som åldrar vår hud.

Hur smakar kummin?

Smak: Karaktäristisk frisk, lite dillig och lätt bitter ton. Alternativ vara: Kan ibland ersättas med kardemumma t.

När skördar man kummin?

Tvåårig. Späda blad kan användas som bladkrydda i soppor eller grytor det första året. Skörda när fröna börjar mogna det andra året. Plantan är då 50-70 cm hög.

Vad är bra med kummin?

Kummin har förekommit som naturligt läkemedel sedan medeltiden men fått stå åt sidan för moderna läkemedel.

  • Kummins främsta egenskaper är starkt kramplösande i mage- och tarmsystem villket gör den bra att dricka som infusion vid kolik, magknip och övriga matsmältningsproblem.
  • Vilken krydda kan man använda istället för spiskummin?

    Ersätt kryddor med andra kryddor Tänk på att det också fungerar lika bra åt andra håller. Exempelvis kan du alltså ersätta dragon med timjan om du råkar ha det hemma istället. Du kan ersätta spiskummin med kryddblandningar som vanligtvis innehåller spiskummin, exempelvis Garam Masala.

    Vad kommer spiskummin ifrån?

    De flesta av oss känner till spiskummin (Cuminum Cyminum) som en krydda med söt lukt och en bitter, jordaktig smak. Kryddan kommer från spiskumminplantans frö, vilken huvudsakligen odlas i Indien, Mellanöstern och Kina. I dessa länder samt Centralamerika används kryddan till det mesta i matlagningssammanhang.

    Är spiskummin farligt?

    Men förutom att vara en god krydda i matlagning, har spiskummin använts i många år t. ex. för matsmältningsbesvär, astma, bronkit, förkylning, blodbrist samt olika hudsjukdomar. Spiskummin är ett mycket spännande kosttillskott, med många fördelaktiga effekter.

    Share this post