Innehållsförteckning
Är älggräs ätligt?
Älgört. Älgört, eller älggräs som den meterhöga växten också kallas, finns över hela landet. Spana efter den vid dikeskanter till åkrar eller skogsängar. De lätt honungsdoftande blommorna har en gräddvit färg, och av dem kan du göra välsmakande saft enligt samma princip som fläderblomssaft.
Vem äter älggräs?
Älggräs betas gärna av får och getter. Nöt och häst äter inte älggräs men de- ras tramp kan störa tillväxten. Slå av älggräset vid blomning, upprepa vid behov.
Vad innehåller älgört?
Älgörten, älggräset innehåller naturlig salicylsyra som anses vara värk och inflammationsdämpande. Älgörten innehåller naturligt samma ämne som finns i magnecyl. Växtens äldre latinska namn Spiraea ulmaria har gett namn åt värktabletten Aspirin.
Vad används älggräs till?
Bladen och blommorna innehåller salicylsyra. En drog gjord på torkade blommor (i den gamla farmakologin benämnt spiræe herba) har inom folkmedicinen använts som smärtstillande och febernedsättande medel. Även svettdrivande. En dekokt på bladen hjälper mot diarré.
Kan man äta all krasse?
Krasse. Eller indiankrasse som den egentligen heter är tacksam att så och odla själv. Både blomma och blad går fint att äta.
Vilka djur äter enbuskar?
Totalt sett är det dock få insekter som lever på enar. Ett exempel är att endast fyra olika fjärilar är kända för att livnära sig på enbuskar.
Vad är älgört bra för?
Älgörten är en medicinalväxt som tidigare använts medicinskt i infusioner för att behandla influensa, huvudvärk och reumatisk smärta. I mitten av 1400-talet upptäckte man att älggräs innehöll salicylsyra vilket är ett ämne som liknar acetylsalicylsyra.
När ska man plocka älgört?
– Örten vill gärna ha det lite fuktigare. Du hittar den bland annat vid ängar, i fuktig skog och vid kanten av stränder och kärr, säger han. Lars Gunnar Reinhammar berättar att man kan plocka älggräs från maj till september, men att den ultimata skördetiden är på sommaren, då blommar växten och mår som bäst.
Var finns älgört?
Älgört eller Älggräs är ytterligare en av mina favoritörter. Den växer och frodas överallt i Sverige, i fuktmarker, längs vägar och diken. Rent kemiskt så innehåller den eteroljor, flavonoider, garvämnen och salicylater. Detta innebär att du bör vara försiktig om du är allergisk mot salicylsyra.