Blogga

Hur forklarar man luftmotstand?

Hur förklarar man luftmotstånd?

Luftmotstånd är en kraft som beror på det mekaniska motstånd som strömmande luft orsakar. Det finns på grund av luftens molekyler. Till exempel när man cyklar studsar dessa mot en och man förlorar rörelseenergi som molekylerna tar upp.

Vilken sten når marken först?

a) Stenkulan når marken först. b) Lövet har en större yta och därför påverkas av ett större luftmotstånd. Då krockar lövet med mer luftmolekyler som bromsar lövet. 4.

Vad är luftmotstånd för kraft?

luftmotstånd är en kraft som motverkar rörelsen för ett föremål och som skapas av luften.

Är luftmotstånd friktion?

Luftmotstånd är en form av friktion. När luftens molekyler krockar med ett föremål i rörelse bromsas det in. Det är bra för fallskärmshoppare och dåligt för de som inte tycker om att cykla i motvind. Ibland verkar friktionskraften utan att det syns.

När en fotbollsmålvakt sparkar ut bollen rör sig?

När en fotbollsmålvakt sparkar ut bollen rör sig bollen i en kaströrelse. Beskriv hur bollens hastighet förändras i lodrät och vågrät riktning under den bågformade färden. Vi bortser från luftmotståndet. i den lodräta riktningen så fort som bollen har lämnat målvaktens fot så börjar den retardera.

När vill man ha stort luftmotstånd?

Bilar och vissa cykelhjälmar är formade så att luftmotståndet blir mindre. Då går det lättare att röra sig snabbt genom vind. Tvärtom är det med fallskärmar. Då vill man ha ett stort luftmotstånd.

Hur minskar man luftmotstånd?

Sänks hastigheten från 100 km/h till 90 km/h minskar luftmotståndet med 20 procent och sänker bränsleförbrukningen 10 procent.

Varför faller ett papper långsamt?

Kanske kommer någon att berätta att det släta pappersarket faller långsammare för att det bromsas upp av luften. Det är nämligen luftmotståndet som gör att pappret faller långsamt. Det hopknycklade påverkas inte lika mycket av luften och faller därför fortare.

Varför faller papper långsamt?

Ett hopknölat papper faller utan att luftmotståndet påverkar så mycket. Ett stort, slätt pappersark singlar ner långsamt eftersom det bromsas av luftmotståndet. En stor yta som luften kan ta tag i ger ett långsamt fall.

Share this post