Blogga

Hur lange lever ett appeltrad?

Hur länge lever ett äppelträd?

De vanliga sorter i handeln som satts på en så kallad A2 grundstam är starkväxande, men de garanterar inte längre livslängd än 40-50 år. För att kunna få äldre, starkväxande äppelträd bör man ympa in en sort på en fröstam. De kan leva i mer än hundra år.

Hur länge ger äppelträd frukt?

Odla äpplen i trädgården – tips och råd För om du ska driva upp ett äppelträd från en kärna kommer du att behöva vänta åtminstone 10-20 år innan du ens kommer att se skymten av någon frukt.

Hur gammalt kan ett plommonträd bli?

Plommonträd brukar väl anses som ett av de mer kortlivade fruktträden, ibland blir de inte ens 20 år men det beror lite på sort också. Vissa svagväxande sorter verkar ge upp väldigt tidigt, men jag har sett flera träd av starkväxande sorter som Reine Claude som blivit långt över 30 och fortfarande är i god vigör.

När klipper man gamla äppelträd?

När på året ska man beskära äppelträden? För yngre träd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre äppelträd som ska underhållsbeskäras med fördel kan genomgå detta under den så kallade JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september.

När börjar äppelträd bära frukt?

Bär frukt tidigt rikligt och växelvis. Frukten är liten välformad, gyllengul nästan helt täckt av gyllene rost. Fruktköttet är vitt, måttligt saftig, fast och välsmakande. Mognar i slutet av september.

Hur gammal blir en fjällbjörk?

Fjällbjörkskogen är troligen Skandinaviens äldsta skog och den började invandra redan vid mildare perioder under den senaste istiden. De äldsta fjällbjörkarna på fjällen idag har uppskattats till att vara omkring 100 år gamla. Vid högre ålder drabbas de lätt av röta och blåser omkull.

Varför kommer inga plommon?

Det kan vara så att det var frost just när plommonträden blommade och bina inte pollinerade blommorna, då blir det ju inte så många frukter. Så har det varit på mina trakter. Om det inte var så och eftersom plommonträden ändå ger några frukter även om det är klent, så kan beskärning kanske hjälpa.

Kan man ha bara ett plommonträd?

I och med att klimatet blir varmare, kommer trädet ”ikapp” sin zon snart. Kolla också vilken grundstam trädet är ympad på. Om det är ett litet träd du önskar, ska grundstammen vara svagväxande, vill du ha ett stort träd att sitta under så småningom, välj en kraftigväxande grundstam.

Share this post