Rekommendationer

Hur man skjuter med pilbage?

Hur man skjuter med pilbåge?

Handen placeras i handtaget djupaste del så tryckpunkten kommer mellan tumme och pekfinger. Handleden skall vinkas något neråt för att få bra kontakt med handtaget. Fingrarna skall vara avslappnade så att de inte påverkar bågen i skottögonblicket. Du ska ej hålla i bågen utan bara trycka.

Hur lång sträng till pilbåge?

De flesta bågar brukar ha en rekommendation mellan 15-18cm. När du ändrar stränghöjd ändrar du under hur lång sträcka strängen ska trycka pilen frammåt. Ju lägre stränghöjd ju mer energi klarar bågen av att leverera till pilen, problemet kommer när stränghöjden är så låg att den tar i din arm/handled.

Hur fungerar en Compoundbåge?

Det som skiljer compound mot de andra bågtyperna är att i varje ände på en compoundbåge finns vad som ser ut som hjul, dessa kallas ”kammar” och dess funktion är att skapa en utväxling av kraften som fungerar på så vis att till skillnad från en traditionell båge som blir tyngre att dra ju längre man drar den bakåt så …

Hur långt skjuter en compound pilbåge?

Man brukar säga att en lång pilbåge blir stadigare och därmed lättare att skjuta med. Tävlingsbågar är ofta upp mot eller över 40 tum i axel-till-axel. För jakt vill man ha en pilbåge som går att manövrera i trånga utrymmen varför jaktbågen ofta är kortare, 29-35 tum.

Hur man gör en Bågsträng?

En bågsträng är gjord av ett antal kardeler, den är vriden för att hålla samman under skottet, och förstärkt med ändlindningar och en mittlindning för att undvika slitage på kardelerna. Det finns många olika strängmaterial att välja mellan men för nybörjarens båge rekommenderas alltid Dacron.

Hur långt går en pil?

Dagens moderna pilbågar med precisionstillverkade pilar håller en mycket hög precession som gott och väl räcker till för jakt. En tränad skytt kan utan problem hålla träffbilder under 50 mm på 30 meter, troligtvis ännu bättre. Viktigt för ett etiskt skytte är att beakta sitt maximala skjutavstånd.

Hur farlig är en pilbåge?

I de flesta fall får man genomskott med pilbåge och därmed två hål som lämnar blodspår. Om pilen skulle stanna i djurkroppen så kommer blodet ändå ut genom ingångshålet.

Hur fungerar pilbåge?

På compoundbågen är kraften stor i början men mindre när man dragit strängen bakåt, vilket ger pilen större kraft när pilen lämnar bågen men gör det enklare att hålla bågen stilla när strängen är dragen. Compoundbågens pilar kan ha en utgångshastighet på upp till 100 m/s.

Share this post