Frågor

Varfor ar vissa pollenallergiker?

Varför är vissa pollenallergiker?

Men eftersom kroppen tror att pollen är skadligt startar en försvarsreaktion som innebär att histamin utsöndras varje gång som du stöter på pollen. Det är då du får allergiska symptom. Man vet inte varför vissa människor utvecklar allergi och andra inte. Men man vet att ärftlighet har betydelse och ökar risken.

Måste man behandla pollenallergi?

Du som har pollenallergi kan behöva få behandling. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men läkemedel kan dämpa besvären. Genom att använda läkemedel brukar det gå att leva som vanligt och vistas utomhus trots att det finns pollen i luften.

Hur dämpar man pollenallergi?

Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen kan fastna i kläderna. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

Vad sprider björkens pollen?

Pollen kan spridas på flera olika sätt, t ex insekter, vind, vatten eller vibrationer. Pollenkornen är gjorda för att skydda innehållet och för att spridas effektivt.

Kan man växa ifrån pollenallergi?

– Det finns inget vi kan ge som tar bort allergin, men hos barn kan en allergi faktiskt försvinna av sig själv. Det gäller oftast barn och födoämnesallergier, kanske för att tarmsystem och immunsystem mognar. Om du fortfarande har kvar en allergi när du är mellan 18 och 20 år kommer den troligtvis inte växa bort.

Hur många är pollenallergiker?

Runt tre miljoner människor har pollenallergi. Många skulle kunna må mycket bättre med pollenvaccin, Men behandlingen erbjuds i mycket olika omfattning i landet – och en ny kartläggning visar att ingen region klarar att tillgodose behovet. Runt tre miljoner människor har pollenallergi.

Kan pollenallergi försvinna?

Kan pollenallergi gå över av sig själv? – Ja, när man blir äldre är det inte ovanligt att symtomen minskar eller till och med försvinner.

Risken att få pollenallergi ökar om du har flera genetiska släktingar som har eller har haft allergi. Man kan även få pollenallergi utan att allergiska besvär finns eller har funnits hos någon genetisk släkting. Varför vissa blir allergiska är inte klarlagt och du kan inte förebygga en pollenallergi.

Finns pollen bara i Sverige?

Från slutet av juli till mitten av september kan det finnas mycket höga halter i södra Östeuropa från Tjeckien till Bulgarien. Mer exakta uppgifter om pollenhalter i Europa finns HÄR!

Share this post