Blogga

Vad finns det for djur i Litauen?

Vad finns det för djur i Litauen?

Trots att landets är så litet finns det gott om lo, varg, utter och bäver samt stora stammar av kronhjort, rådjur, älg och vildsvin. Stammen av brunbjörn är mycket liten. Mårdhund introducerades 1948 och är numera vanlig.

Hur är naturen i Litauen?

Växt- och djurliv Av de tre baltiska länderna är Litauen det mest tättbefolkade och uppodlade med minst natur. Skogar upptar cirka en tredjedel av ytan men är starkt påverkade av skogsbruk och andra mänskliga aktiviteter, gammelskog är sällsynt.

Vad har Litauen kust mot?

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Det gränsar i öster till Vitryssland, i söder till Polen, i sydväst till det ryska området Kaliningrad och i norr till Lettland.

Hur många städer har Litauen?

Varje län har namn efter dess huvudort. Litauen har 60 kommuner, som i sin tur är indelade i 524 ”åldermannaskap” (seniūnija).

Vad heter den litauiska staden som ligger vid Östersjön?

Vilnius är beläget i sydöstra Litauen (54°41′N, 25°17′Ö) där floderna Vilnia och Neris möts. Staden ligger 312 kilometer från Östersjön och Klaipėda, Litauens största hamnstad.

Hur ser klimatet ut i Litauen?

Litauen har ett moderat inlandsklimat med en medeltemperatur mellan – 5 °C och 18 °C. Runt en tredjedel av landet är täckt av skog, i huvudsak gran och tall. Blandskogar av ek, alm, avenbok, lind, lönn och ask är också vanligt.

När är Litauens nationaldag?

Litauen utropade sin självständighet den 16 februari 1918 – numera landets nationaldag.

Vad betyder Litauens flagga?

Den gula färgen symboliserar landets jordbruksfält, grönt står för skogarna och rött för det blod som offrats för nationens frihet.

Vilka är de tre baltiska länderna?

Allt fler människor besöker Baltikum med huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius. Här presenteras grannländerna Estland, Lettland och Litauen, med tonvikten lagd på…

Share this post