Allmänning

Hur lange haller en mekanisk hjartklaff?

Hur länge håller en mekanisk hjärtklaff?

En mekanisk klaffprotes har obegränsad hållbarhet, men medför livslång antikoagulantiabehandling och därmed högre risk för allvarliga blödningskomplikationer. Enligt nuvarande kliniska riktlinjer bör en biologisk klaffprotes i första hand övervägas om patienten är över 65 år.

Vad är mekanisk hjärtklaff?

Varje år genomgår ungefär 1 500 personer i Sverige kirurgiskt byte av aortaklaffen. I dag får ca 75 procent en biologisk klaff (från gris eller kalv) och resten en mekanisk. En komplikation med hög dödlighet är att den nya klaffen infekteras av bakterier, så kallad protesendokardit.

När byter man hjärtklaff?

Vid större klaffel som ger besvär eller påverkar hjärtat blir du opererad. Den vanligaste operationsmetoden är att den hjärtklaff som inte fungerar opereras bort. Klaffen ersätts med en mekanisk eller biologisk klaffprotes.

När operera aortastenos?

Aortastenos behandlas genom operation, men bara om symtom har utvecklats. Vid mindre klaffel utan symtom får du gå på regelbundna kontroller och avvakta så länge inte tillståndet förvärras. Vanligast är operation där den förträngda hjärtklaffen byts ut.

Vad orsakar aortastenos?

Den vanligaste orsaken till aortastenos är en degeneration, med tilltagande förkalkning, av den normalt tricuspida aortaklaffen. Även om den bakomliggande orsaken till denna degeneration inte är fullt kartlagd är det vanligare med aortaklaffskleros hos patienter som röker, har hypertoni eller höga blodfetter.

Kan man dö av aortastenos?

Skleros i aortaklaffen utan samtidig stenos förekommer hos cirka 25% av personer äldre än 65 år. Prevalensen är högre hos män än kvinnor. Risken för plötslig död hos patienter med asymtomatisk aortastenos är cirka 0,3 % per år. Prognosen försämras vid symtom, medelöverlevnaden är då 3 år.

Hur lång tid tar det att byta hjärtklaff?

Själva ingreppet tar en till två timmar. Total vårdtid på sjukhuset är oftast två till fyra dagar.

Hur länge håller en utbytt hjärtklaff?

Mekaniska klaffar håller i regel livet ut, vilket är en fördel då risken för en andra omfattande operation i bröstkorgen sannolikt kan undvikas. Nackdelen är att mekaniska klaffar kräver livslång behandling med ett blodförtunnande läkemedel, Waran.

Hur går en Klaffoperation till?

Kranskärlsröntgen. Om en klaffoperation blir nödvändig utförs oftast även kranskärlsröntgen för att kartlägga om det finns förträngningar i hjärtats kranskärl. De kan då åtgärdas av kirurgen i samband med att klaffen opereras.

Vad är Aortaklaffstenos?

Det innebär att klaffen inte längre öppnas och stängs som den ska. Då öppningen blir mindre, blir det svårare för hjärtat att pumpa blodet, vilket kan påverka din hälsa. Det här tillståndet kallas aortastenos (eller aortaklaffstenos) och är den vanligaste hjärtklaffsjukdomen hos äldre.

Vad händer om klaffarna inte fungerar?

När en klaff inte stängs ordentligt och blodet backar måste hjärtat arbeta hårdare samtidigt som hjärtats pumpförmåga begränsas. Det blod som läcker tillbaka kan bidra till att ett högre tryck byggs upp i hjärta och lungor.

Är aortastenos farligt?

Uttalad aortastenos är livshotande eftersom den förhindrar att blod flödar lätt i hela kroppen. Detta innebär att kroppen inte får den mängd syre den behöver. Hjärtat måste kanske arbeta hårdare för att pumpa blod genom hela kroppen, och ofta kan det inte göra det på ett effektivt sätt.

Hur mår man efter Klaffbyte?

En viss svullnad i det opererade benet är vanligt och kan finnas kvar upp till tre månader efter operationen. Täta promenader hjälper till att minska svullnaden. I vila mår benen bäst av att hållas högt. Det kan kännas skönt att använda elastiska stödstrumpor under dagen.

Share this post