Blogga

Vad hander nar deg jaser?

Vad händer när deg jäser?

Vid jäsningen förbrukar jästen socker och producerar koldioxid och alkohol i degen. En del av stärkelsen i mjölet omvandlas vid degberedningen av mjölets enzymer till maltsocker. Man behöver alltså inte tillsätta socker i degen för att få den att jäsa.

Är jäst farligt?

Ofarligt, men kan ibland ge lättare magbesvär (t. ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).

Hur sker jäsning?

Jästens fermentering är en kemisk reaktion (närmare bestämt en oxidation) där glukosmolekyler omvandlas (bryts ned) till koldioxidmolekyler och etanolmolekyler. Därför kallas reaktionen alkoholfermentering (jäsning).

Vad är det som gör att degen jäser?

Jästen bryter ner stärkelse/socker till koldioxid och alkohol (etanol). Koldioxiden bildar små gasbubblor, vilket gör att degen jäser och blir luftig. Den lilla mängd alkohol som bildas av jästen finfördelas och hålls kvar i degen under jäsningen och försvinner under gräddningen.

Vad händer med jäst i vatten?

Eftersom jästen ligger i vatten kommer koldioxiden som jästen bildar att lösa sig i vattnet och dessutom reagera med vattnet. När koldioxid reagerar med vatten bildas kolsyra, H2CO3. Kolsyramolekylerna har förmågan att avge protoner, H+. pH är ett mått på mängden fria protoner i lösningen.

Hur man gör jäst?

Jästen görs av melass, en sockerlösning som behandlas och steriliseras. Sedan tillsätts magnesiumsulfat, ammoniak och fosforsyra. Därefter startar en laboratorieodling i stora jästankar. På 10 milligram jästkultur blir det efter en vecka ca 1 200 kilo jäst.

Hur bildar jäst alkohol?

Eten Etanol är en av de vanligaste alkolholerna som formas när en sorts jäst som får ”äta” socker i en syrefattig miljö, då bildas alkohol. När alkoholhalten blir för hög så dör jästen och då måste man destillera det om man vill ha högre alkoholhalt. Det bildas även koldioxid när jästen äter sockret.

Share this post