Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan magmatiska sedimentara och metamorfa bergarter?

Vad är skillnaden mellan magmatiska sedimentära och metamorfa bergarter?

Fast beståndsdel i jordskorpan, som bildar berg och berggrund. Sammansatt av ett eller oftast flera mineral av varierande mängd. En bergart kan vara sedimentär (avlagrad eller kemiskt utfälld), magmatisk (utkristalliserad ur en magma) eller metamorf (omvandlad).

Vad menas med sedimentära bergarter?

Sedimentära bergarter bildas genom hop-pressning och cementering av lösa sediment. Materialet i sedimenten utgörs huvudsakligen av mineralkorn och fragment från äldre bergarter som vittrat och eroderats.

Vilka bergarter innehåller inte fältspat?

Alkalifältspaterna uppträder i stort sett i samma bergarter som kvarts, undantaget ren kvartsit. De kalciumrika plagioklaserna förekommer dock i mörkare bergarter där halten kalcium är förhöjd. I våra moränjordar samt ur dem bildade vattensorterade sediment utgör andelen fältspater i medeltal 50 %.

Vad kallas bergarten som finns i vårt västligaste landskap?

Västergötland: platådiabas. Diabas är en magmatisk gångbergart som trängt upp i gångar från stora djup i jordens inre. I Västergötland trängde den in för cirka 300 miljoner år sedan, mellan de sedimentära lager som idag bildar platåer.

Vilka magmatiska bergarter är Djupbergarter?

Exempel på intermediära djupbergarter är diorit och granodiorit. Andesit är ett exempel på en intermediär ytbergart. Mafiska bergarter har en SiO2-halt på 45–52 % och är rikliga på magnesium, järn och kalcium. De innehåller mineral som olivin, pyroxen, amfibol och biotit.

Vad är det som driver det geologiska kretsloppet?

Jordens utveckling kan beskrivas som ett samspel mellan två kretslopp. Det inre kretsloppet, berg arts- cykeln, drivs av radioaktiv värme från jordens inre, medan det yttre kretsloppet, vattnets kretslopp, drivs av solens energi.

Kan vara skarpt i bergart Gry?

Gry (geologi)[redigera | redigera wikitext] Gry är en term för att beteckna kornighet på brottytan av en bergart. Om till exempel små mineralkorn (<1 mm) dominerar så talar man om småkornig eller finkornig gry.

Share this post