Populära

Vad ska en Shettis ata?

Vad ska en Shettis äta?

Magsår och kolik är inte ovanligt när det kommer till shettisar. Hästar har känsliga mag-tarmsystem och därför ska de få så mycket grovfoder (hö, hösilage och halm) som möjligt, och hålla ner kraftfodret. Hästar i naturen betar ungefär 18 timmar om dagen, vilket deras magar är gjorda för att göra.

Hur stor får en Shettis vara?

De kan passa bra som barnponny men kan även köras av vuxna. Shetlandsponnyn är mycket liten och blir oftast aldrig över 107 cm i mankhöjd men i förhållande till sin storlek är shetlandsponnyn ett av världens starkaste hästdjur. En mindre variant som aldrig blir över 86 cm i mankhöjd kallas för Minishetland.

Hur mycket ska en Shettis väga?

Exempelvis en shetlandsponny väger mellan 100 – 200 kilo, den kallas för ponny för att den är under 148 centimeter i mankhöjd.

Hur mycket kraftfoder till C ponny?

Kraftfoder bör delas upp i flera givor per dag och hästen bör inte få mer än 0,4 kilo kraftfoder/100 kilo vikt vid varje fodring. Om hästen får för stora givor åt gången kommer en för stor del av fodret gå osmält genom tarmarna, vilket ger en rubbning i tarmfloran och i värsta fall leder till kolik.

Hur mycket hö motsvarar hösilage?

1 kg torrsubstans (ts) motsvaras av olika mängder hö, hösilage och ensilage eftersom vatteninnehållet i dessa foder är olika. Detta innebär att: Hö innehåller 84 % ts: 1 kg ts hö motsvaras av 1/0,84 = 1,2 kg hö Hösilage med ts-halten 63 %: 1 kg ts hösilage motsvaras av 1/0,63 = 1,6 kg hösilage.

Hur mycket hö?

Man räknar med att en häst behöver 1,2 kilo hö/100 kilo vikt. Det betyder att en häst som väger 500 kilo bör få minst 6 kilo hö – detta är en minimirekommendation, för att hästen ska kunna täcka sitt behov av stråfoder. För att tillgodose övrigt näringsbehov behövs oftast mer.

Hur mycket hö ska en Shettis ha?

Ett kilo hö till 100 kilo häst är en bra tumregel. Vi har en shettis och han får sitt hö ihop med en nordsvensk (de går i samma hage) men jag räknar på 3 kg om dagen. Sen får han 2 dl kraftfoder (special för fång hästar) och liiiite mineraler. Han går i sandhage på dagarna och motioneras lätt ca 3-4 ggr i veckan.

Hur många kilo hö äter en ponny per dag?

Hästens minimibehov av grovfoder är 1 kg torrsubstans (ts) grovfoder per 100 kg kroppsvikt och dag. Dock rekommenderas att hästen får 1,5 – 2 kg ts per 100 kg kroppsvikt och dag. Detta innebär att en häst på 500 kg måste få minst 5 kg ts grovfoder varje dag.

Vad äter en shetlandsponny?

En stor buk är ju inte en tjock häst. Det är över revbenen man ska känna om man lätt känner några revben. Min shettis, 19 år, äter som sagt 6 kg hö av mycket god kvalite. Dessutom får han då 3 dl kraftfoder, mineraler och 0.5 dl rapsolja.

Share this post