Rekommendationer

Vad beror hoarding pa?

Vad beror hoarding på?

Samlarsyndrom eller hoarding innebär ihållande svårigheter att göra sig av med saker. Tillståndet är kroniskt och komplicerat men behandling finns. Här följer frågor och svar som sammanställts av FoU Socialtjänst och faktagranskats av Volen Ivanov, leg.

Varför samlar vi på saker?

Ansamlingen av föremål kan vara ett resultat av ett överdrivet shoppande, och består ofta av vanliga saker, som kläder, tidningar och böcker. Vanligt är också att personer med patologiskt samlande samlar på sig gratismaterial såsom tidningar, reklamblad och matrecept.

Hur hjälper man någon med Samlarsyndrom?

Under en KBT-behandling får patienter utmana sina rädslor och öva upp konkreta strategier för hur de kan tänka och handla kring sin problematik för att må bättre. – Problemet är att så få med samlarsyndrom svarar bra på behandlingen – bara omkring 25 till 30 procent, säger Volen Ivanov, leg.

Hur hanterar man en samlare?

Ja, det finns en ideell stödförening för personer som har tvångssyndrom, eller OCD – obsessive compulsive disorder, som är den engelska benämningen för tvångssyndrom, och deras anhöriga.

Har intresse att spara saker?

En person som har ett patologiskt samlarbeteende, samlarsyndrom, ser varje sak som betydelse- full. De vakar över sina saker som alla har en personlig betydelse för dem. Man kan säga att de bevakar sina ägodelar vilket den engelska benämningen hoarding (hamstra) antyder.

Vad är skillnaden mellan samlande vid tvångssyndrom och patologiskt samlande?

Patienter med tvångssyndrom upplever inte samlandet som tillfredsställande, medan patologiska samlare ofta får en »kick« när de skaffar nya saker. Att rapportera känslomässig anknytning till sina saker är mycket vanligare bland patologiska samlare men obefintligt om samlandet uteslutande drivs av tvångstankar.

Vad innebär Samlarsyndrom?

Samlarsyndrom (även kallat patologiskt samlande, eng.: hoarding disorder) är besläktat med men skilt från tvångssyndrom (OCD). Tillståndet innebär ihållande svårigheter att göra sig av med saker, bland annat på grund av känslomässigt obehag och ett upplevt behov av att behålla sakerna.

Varför sparar man på saker?

Varför sparar de flesta så mycket onödiga prylar då då det finns så många olika typer av negativa kostnader? Som vanligt när ett beteende är svårt att förklara logiskt handlar det typiskt om att det är känslor istället för rationellt och logiskt tänkande som styr.

När är man samlare?

En samlare är en person som samlar på något, antingen yrkesmässigt eller bara som hobby och fritidssysselsättning.

Share this post