Ny

Vad exporterar Etiopien?

Vad exporterar Etiopien?

Ekonomi och handel Nästan hälften av Etiopiens bruttonationalprodukt (BNP) består av intäkter från jordbruket, där kaffe är den viktigaste exportvaran. Därtill producerar och exporterar landet bomull, sockerrör och den milt narkotiska plantan kat.

Hur rikt är Etiopien?

Etiopien har haft en stark ekonomisk tillväxt i många år och har den jämnaste inkomstfördelningen bland de afrikanska länderna. Landet är ändå ett av de fattigaste länderna i världen. Ekonomin baseras på jordbruket som står för 90% av varuexporten, varav kaffe utgör 60%.

Vad odlas i Etiopien?

De etiopiska namnen översätts till engelska, lätt att känna igen är avokado och mango. De växer på gigantiska träd, säkert 15-20 meter höga. Andra växter som odlas tillsammans med kaffet är falsk banan, basen för kosthållet i regionen, bönor, sötpotatis, vanlig banan och grönsaker.

Hur många människor bor i Addis Abeba?

Addis Abeba är Etiopiens huvudstad och landets största stad. Stadens namn betyder ungefär ”Nya blomman”. Addis Abeba ligger på 2 355 meters höjd över havet och hade cirka 3 miljoner invånare 2011. Staden är säte för Afrikanska unionen och har ett stort antal ambassader.

Vad handlar kriget i Etiopien om?

Kriget i Etiopien mellan främst etiopiska regeringsstyrkor och tigreanska styrkor har pågått i över ett år. Tiotusentals människor har dött. Många av dem är civila offer som utsatts för massakrer och massvåldtäkter.

Hur många är analfabeter i Etiopien?

Ett av de största problem som finns i Etiopien är att 57 % av landets befolkning har analfabetism vilket betyder att de inte kan läsa eller skriva. Samtidigt som inte tillräckligt många barn inte får möjlighet i skolan så är det även stor brist på lärare som kan undervisa barnen.

Vilka naturresurser finns i Etiopien?

Sedan Eritrea fick sin självständighet har Etiopien inte längre någon kust.

  • Lägsta punkt: Denakildepressionen, 125 meter under havets nivå
  • Naturtillgångar: naturgas, vattenkraft, pottaska och små fyndigheter av guld, platina och koppar.

Hur stor är Addis Abeba?

527 km²Addis Abeba / Yta

Vad heter huvudstad i Djibouti?

Djibouti ligger på nordsidan av Afrikas horn i Östafrika. Landets huvudstad heter Djibouti. Förutom kustslätter närmast havet består landet till stor del av platåer.

Vad händer i Tigray?

Västra Tigray är ett omtvistat område. Sedan den väpnade konfliktens början i november 2020 har några av de värsta grymheterna mot den tigreanska befolkningen ägt rum i västra Tigray, bland annat massakrer, urskillningslös beskjutning och storskalig tvångsförflyttning.

Varför Tigray?

Enligt FN är mer än 350 000 människor på gränsen till svält i Tigray. De lever under ”katastrofala former”. Matbristen beror på den väpnade konflikt som har slitit sönder Tigray sedan november 2020. Fler människor i Tigray och två miljoner människor i angränsande regioner riskerar att svälta.

Vad menas med analfabetism?

Läs- och skrivkunnighet (eller alfabetism), är någons förmåga att förstå och forma text. Det står i motsats till analfabetism, frånvaron av läs- och skrivkunnighet. Ibland talas endast om läskunnighet.

Share this post