Allmänning

Vad hander med mRNA efter translationen?

Vad händer med mRNA efter translationen?

Translation är den process i cellerna där ribosomerna använder mRNA för att bygga protein. Efter att DNA har transkriberats till mRNA, transporteras mRNA till en ribosom utanför cellkärnan. Ribosomen sätter sig runt mRNA och läser av kvävebaserna tre och tre (dessa tripletter kallas kodon).

Hur översätter man DNA till mRNA?

mRNA är en arbetskopia av DNA som tillverkas i cellkärnan när en gen läses av (transkription). Efter transkriptionen transporteras mRNA-molekylen ut ur cellkärnan till ribosomerna där den används som mall vid proteintillverkningen. mRNA är en förkortning av engelskans messenger RNA som betyder ungefär budbärar-RNA.

Vad händer efter translationen?

Efter translationen Veckningen går mycket fort och chaparonernas roll är att göra om proteiner som blir felveckade. Om proteinet inte skulle klara vecka sig rätt, märks det med ubiquitin och bryts ner i en proteosom. Många proteiner genomgår andra förändringar efter translationen.

Var i cellen översätts mRNA till ett protein?

mRNA är en arbetskopia av DNA som tillverkas i cellkärnan när en gen läses av (transkription). Efter transkriptionen transporteras mRNA-molekylen ut ur cellkärnan till ribosomerna där den används som mall vid proteintillverkningen.

Vilka kodoner som kodar för stopp?

Ett stoppkodon är ett kodon, det vill säga tre på varandra följande nukleotider i en mRNA-molekyl, som talar om för ribosomen att translationen skall avbrytas. Proteiner är uppbyggda av polypeptider, vilka är unika sekvenser av olika aminosyror.

Hur avslutas translationen?

Translationen termineras när en släppfaktor (Release Factor, RF) binder till stoppkodonet UAA. RF fungerar som en ”nyckel” som låser upp och gör att alltsammans släpper från vartannat.

Var i cellen översätts DNA till mRNA?

Mitokondrier är organeller i eukaryota celler som har ett ringformat DNA, som kodar för ca 13 gener. Även detta DNA transkriberas till mRNA innan det transkriberas av mitokondriella ribosomer.

Var syntetiseras proteiner?

Var ett visst protein syntetiseras beror på var det ska användas. De flesta proteiner bildas av ribosomer bundna till ER, och hamnar efter tillverkningen i ER eller Golgiapparaten, där efterföljande modifieringar sker, till exempel glykosylering.

Vad är den genetiska koden?

Den genetiska koden beskriver hur en sekvens av nukleotid-baser i en DNA-molekyl eller RNA-molekyl skall översättas till en sekvens av aminosyror i ett protein.

Vad är gener till för?

De bygger proteiner. Varje individ har lite olika gener och får lite olika proteinblandningar. Proteinerna i sin tur styr och påverkar de flesta av våra egenskaper och väldigt mycket av det som händer i våra kroppar. Gener bestämmer proteiner, som bestämmer egenskaper.

Share this post