Blogga

Hur utrota Lupin?

Hur utrota Lupin?

Nivå 1: Plocka lupiner. Gör en vacker bukett, men släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning. Nivå 2: Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

Hur bekämpa lupiner?

Går att bekämpa Framför allt handlar det om att se till att slå av blommorna innan de går upp i frö. – Se till att slå av dem medan de blommar, innan de kan sprida sina frön. Sedan ska man avlägsna och förstöra avfallet för annars kan de eftermogna och fortsätta bjuda frön.

När ska man slå lupiner?

Slå hellre av lupiner tidigt på säsongen, just när skotten kommit upp ordentligt, än senare när de blommar. Slå gärna av lupinerna flera gånger per säsong. Då går det fortare av få ner dem.

Var kastar man lupiner?

Är det inte så mycket så kan du lägga det i en platspåse och slänga i vanliga soptunnan, hushållsavfall, inte i matavfallet.

Går att bekämpa – Se till att slå av dem medan de blommar, innan de kan sprida sina frön. Sedan ska man avlägsna och förstöra avfallet för annars kan de eftermogna och fortsätta bjuda frön. De flesta avfallsanläggningarna är förberedda och kan hantera avfallet väl, säger han.

Var ska man slänga lupiner?

Får man plocka lupiner?

Lupiner ser vackra ut längs med vägrenen, men det är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden. Lupinen slår ut andra växter och förändrar markens kemi, så att inget annat kan växa där. Plocka gärna en bukett och gör det på rätt sätt så förhindrar du samtidigt att de sprids ytterligare.

Vad gör man med lupiner?

Älskad och hatad – så blir du av med lupinen

  1. Gräv upp. Gräv upp lupinerna med rötter och allt.
  2. Gräv upp mer. Var konsekvent!
  3. Hindra i tid. Slå plantorna innan de gått i blom.
  4. Slå ned. Slå ned blommorna direkt efter att de har blommat över.
  5. Frökapslar bort.
  6. Håll efter.
  7. Sprid ej fröna.

Vad ska man göra med lupiner?

Bekämpar blomsterlupinen gör man genom att slå den innan den sätter frö, helst flera gånger på en säsong. Då de ofta växer i sandiga, lätta jordar brukar man kunna dra upp hela växten. Återkommande bekämpning kan behövas för att ta bort växter som grott från frön. Var försiktig vid hanteringen av arten.

Varför växer lupiner vid vägkanten?

Men lupinen är inte ensam om att trivas längs med vägarna. Många ängsväxter har också hittat ut till vägkanterna, eftersom ängarna i Sverige bara blivit färre och färre. Många av dessa växter är hotade och växer numera endast i vägkanterna.

Vad gör lupiner för skada?

Lupinen är en så kallad invasiv art som sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystemet. Det kan ha förödande konsekvenser för jordbruket men också påverka hälsan hos djur och människor.

Share this post