Trendig

Vad galler pa skoterled?

Vad gäller på skoterled?

Vill du vara helt säker på att du inte stör eller förstör så ska du följa skoterleden. Kom ihåg att du som skoterförare har väjningsplikt för skidåkare och fotgängare, även på skoterleder. Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom om du måste korsa vägen eller att terrängen är oframkomlig.

Får man gå på skoterled?

Skidåkare, hundspann och gående har ALLTID företräde i skoterspåret. Högertrafik gäller på skoterleder. En generell hastighetsbegränsning om 70 km/tim gäller i terräng (50 km/tim inom tätbebyggt område) gäller på skoterleder.

Får man köra skoter på sin egen mark?

Det är däremot tillåtet att köra på privat mark, även om man alltid måste kontakta markägaren innan. Man ska också vara försiktig när det gäller att köra på is – i det fallet gäller det ens egen säkerhet, snarare än naturens.

Är det tillåtet att åka skidor på en skoterled?

Kom ihåg att skoterleder nyttjas av andra än skoteråkare, till exempel skidåkare och hundspann. Som skoteråkare måste du iaktta försiktighet och visa hänsyn mot andra som färdas på leden.

Vad avgör när du kan börja köra skoter på marken?

Det är förbjudet att köra på skogs- och jordbruksmark, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark. Generellt förbud för körning på skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket. Du är själv skyldig att förvissa dig om att det inte är någon skaderisk.

Får barn köra skoter?

Dessutom kommer det allt fler skotermodeller som är byggda för barn och ungdomar. Men som i princip är olagliga att köra om du inte kör på ett inhägnat område eller är minst 16 år och har ett giltigt förarbevis.

Får man köra skoter på egen mark?

Det anses tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör, förstör eller på annat sätt bryter mot lagen. Däremot är det förbjudet att passera annans mark om det uppstår skada.

Hur gammal måste man vara för att få köra snöskoter?

Utbildningen ska ske hos en godkänd utbildare och den är minst tio timmar lång. Den består av minst tre timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tio timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten. Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Vad händer om ett barn kör skoter?

Straffet för den vuxne är dagsböter. Det kan också medföra konsekvenser för körkortet. Även barnets framtida möjligheter att få körkortstillstånd påverkas. Om barnet fyllt 15 år kan det dessutom dömas till dagsböter för olovlig körning.

När stänger skoterlederna?

Datumet för skoterförbud på de statliga lederna i Jämtland och Härjedalen ligger fast – det är den 19 april, nästa torsdag, som gäller. Många har reagerat på detta och krävt en förlängning, åtminstone över helgen, men datumet är fast. Det är som regel samma datum varje år.

Share this post