Populära

Vilka formagor har manniskans celler?

Vilka förmågor har människans celler?

I en flercellig organism som människan, är cellerna specialiserade på olika arbetsuppgifter. Hela kroppen är uppbyggd av 100 000 miljarder celler. Samtidigt finns det ungefär 200 olika sorters celler. I kroppen finns det bland annat hudceller, muskelceller, benceller, blodceller, nervceller och könsceller.

Blodet innehåller också flera olika sorters celler. En typ av celler är de röda blodkropparna. De transporterar syre i kroppen. I blodet finns också olika sorter av vita blodkroppar som deltar i immunförsvaret, och blodplättar som hjälper till att levra blodet.

Vad en stamcell är?

En stamcell är en cell som genom att dela sig kan producera nya stamceller samt differentiera (utvecklas) till andra celltyper. Stamceller förnyar vävnader genom att balansera självförnyelse och differentiering.

Vilken funktion har kroppens celler?

En normal cell upprätthåller självständig ämnesomsättning (metabolism) och cellen innehåller all den ärftliga information som krävs för att bilda en ny identisk cell. I cellens inre finns strukturer som kan betraktas som cellens egna inre organ, organeller. De är lösta i cellvätska, cytosol.

De här är några av de viktigaste organellerna:

  • Mitokondrier som bildar energi till kroppens viktiga processer.
  • Endoplasmatiska nätverket.
  • Ribosomer som bildar proteiner.
  • Golgi-apparaten som tar emot, lagrar och skickar iväg proteiner.
  • Lysosomer som tar hand om gamla celldelar och bakterier i cellen.

Vilken nytta kan vi ha av att känna till hur celler är uppbyggda och fungerar?

Cellens uppbyggnad och funktion Några av huvudaktörerna bland organellerna (i växt- och djurceller), och deras funktioner: Cellmembranet skyddar cellen och kontrollerar vilka ämnen som får komma in och ut ur cellen. Cellkärnan innehåller DNA som instruerar ribosomerna hur aminosyrorna skall kopplas ihop.

Share this post