Frågor

Vad star slojan for?

Vad står slöjan för?

Hijab betyder egentligen ”barriär” eller ”skilja av” på arabiska. Hijab är den vanligaste beteckningen på huvudduken, slöjan, som även täcker panna och hals och som bärs av kvinnor i Mindre Asien och Nordafrika. Hijab kan också betyda ”förhänge” och referera till en moralisk gräns mellan människa och Gud.

Vad är sharia i islam och vilka olika sätt kan man tolka sharia på?

Sharia eller sharīʾa (arabiska: شريعة Šarīʿah) betyder ursprungligen ”vägen till vattenkällan” eller ”lagen av Gud” och är ett begrepp inom islam som avser texter i religiösa urkunder som ligger till grund för islamisk rätt. Sharia är en idé om en gudomlig rätt, och dess tolkning fiqh utgör konkreta lagar och normer.

Vad är islamisk lag?

Islamisk lag (sharia) Då bildades ett system av lagar som kallas sharia. Sharia innehåller grundläggande regler för hur muslimer ska leva och agera i olika situationer. Sharias regler är till stor del baserade på Koranen, men också på sunna, det vill säga Muhammeds vanor och religiösa handlingar.

Hijab är den vanligaste beteckningen på huvudduken, slöjan, som även täcker panna och hals och som bärs av kvinnor i Mindre Asien och Nordafrika. Hijab kan också betyda ”förhänge” och referera till en moralisk gräns mellan människa och Gud.

Vem måste bära slöja?

Slöjan är alltså i allmänhet associerad med muslimska kvinnor och islam. Ändå är den nuvarande traditionen att bära slöja i islam yngre än själva religionen (Berge & Manga, 2006).

Hur påverkar slöjan samhället?

Det finns en historisk kontinuitet att se slöjan som något främmande och förtryckande. Den attityden finns även i Sverige och påverkar hur beslöjade kvinnor blir bemötta. Det är vanligt att människor ropar glåpord, men även att kvinnor blir utsatta för fysiskt våld. Ofta sker det i kollektivtrafiken.

Hur man sätter på en slöja?

I regel brukar man säga att slöjan inte ska placeras framför öronens linje, då blir det att slöjan döljer ansiktet eller ramar in det vitt på alla foton. Det bästa är att fästa slöjan högt uppe på huvudet, eller baktill, gärna i nackhåret om det går, beroende på frisyren.

Vad är skillnaden på Lilla och Stora Jihad?

Jihad betyder “heligt krig” Man brukar tala om ”stora Jihad” (“jihad akbar”) och ”lilla Jihad” (“jihad asghar“), där stora Jihad är en inre kamp för att leva som god muslim utan egoism och rädsla. Lilla Jihad är en kamp för ett rättvist samhälle, vilket ibland kan innebära att ta till vapen för att försvara islam.

Share this post