Innehållsförteckning
Vilka länder skadar Östersjön mest?
Polen står för den största jordbrukspåverkningen på Östersjön, detta då de har de största utsläppen av både kväve och fosfor. Polen använder även mest bekämpningsmedel inom jordbruket vilket direkt leder till höga utsläpp. Tyskland jämte Ryssland är de länder som har de största transport påverkningarna på Östersjön.
Hur giftig är Östersjön?
På grund av de höga halterna av dioxin och dioxinlika PCB i fet Östersjöfisk (strömming, vildfångad lax och öring) rekommenderar Livsmedelsverket att barn, ungdomar och kvinnor som vill få barn, samt gravida eller ammande kvinnor, inte bör äta sådan fisk oftare än två-tre gånger per år.
Kan Östersjön bli friskare?
Havs- och vattenmyndigheten föreslår 33 åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön. Det handlar bland annat om att minska övergödningen. Enligt EU:s havsmiljödirektiv ska Europas hav ha en god miljöstatus år 2020, något som medlemsländerna förbundit sig att genomföra.
Hur giftig är Östersjöfisk?
Östersjöfisk innehåller så höga halter av dioxin att det borde vara förbjudet att äta, enligt EU. SLU-forskaren Karin Wiberg har kartlagt var det giftiga ämnet kommer ifrån. Nu är frågan hur halterna bäst ska minskas. Två till tre gånger per år.
Vilka länder ligger runt Östersjön?
De havsområden som omger Sverige har enligt Svenskt Vattenarkiv (SMHI) följande namn: Östersjön består av Bottniska viken, Finska viken, Rigabukten och Egentliga Östersjön. Bottniska viken består av Bottenviken, Bottenhavet, norra Ålands hav och norra Skärgårdshavet.
Vad äter torsken i Östersjön?
Torsken uppehåller sig på djup ner till 200 meter. Det är endast under leken som torsken förekommer i stim. När den jagar efter bytesdjur simmar den omkring i de övre vattenlagren. Födan består främst av sill, skarpsill och lodda men även av sina egna yngel.
Varför blir det fler fintrådiga alger medan blåstången minskar i antal?
Förändringen beror sannolikt på att siktdjupet blivit sämre på grund av mer näringsämnen och mer plankton i vattnet. – Högre näringsnivåer innebär också att de fintrådiga alger som växer på blåstången har ökat, vilket påverkar blåstången negativt.
Varför minskar blåstången i Östersjön?
Tångruskor i Östersjön växer långsamt och kan bli mycket gamla, kanske upp till 40 år. Tidigare frodades blåstång på flera platser längs den svenska kusten. Övergödning, utsläpp av föroreningar eller annan mänsklig påverkan har lett till att blåstången har glesats ut eller helt försvunnit.
Vad är övergödning i Östersjön?
Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön med växtnäringsämnen – som slutligen hamnar i havet. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier.
Hur påverkas Östersjön av människan?
Östersjön är ett havsekosystem som likt många andra är starkt påverkat av människan, bland annat genom jordbruket och fisket. Några problem som uppmärksammats särskilt under senare decennier är övergödning, överfiske och miljögifter.
Vilka öar Mynnar i Östersjön?
I Östersjön finns flera större öar, som Gotland, Öland (Sverige), Bornholm (Danmark), Dagö, Ösel (Estland), Åland (Finland) och Rügen (Tyskland). Några av de stora floder som mynnar i Östersjön är Neva, Wisła, Oder, Daugava, Njemen, Dalälven, Torneälv, Kemi älv, Ule älv och Narva.