Frågor

Vad kan levern anvanda som utgangsmaterial for glukoneogenesen?

Vad kan levern använda som utgångsmaterial för glukoneogenesen?

Glukoneogenesen är energikrävande och behöver 4 ATP och 2 GTP för varje producerat glukos. Varje producerat glukos kräver två pyruvat som utgångsmaterial eftersom det krävs två glyceraldehyd-3-fosfat för bilda en fruktos-1,6-bisfosfat.

Vilka är de reaktioner som är unika för glukoneogenesen som inte finns i glykolysen?

1. I glukoneogenesen krävs fosfoenolpyruvat och pyruvatkarboxylas för att omvandla pyruvat till fosfoenolpyruvat. I glykolysen krävs enbart pyruvatkinas.

Vilka föreningar inhiberar respektive stimulerar Glukoneogenes?

Motsatta nivåer stimulerar glukoneogenes, och inhiberar glykolys….

  • Fruktos-1,6-bisfosfat till fruktos-6-fosfat m.h.a. enzymet fruktos-1,6-bisfosfatas.
  • Inhibering av höga nivåer AMP (i förhållande till ATP)
  • Inhibering allostert av fruktos-2,6-bisfosfatas.

Varför inte använda sig av fotosyntesen?

De organismer som inte använder sig av fotosyntesen måste istället äta (förbränna) för att få energi. Denna process kallas cellandning och den kemiska formeln för detta är fotosyntesen baklänges. Alla organismer är beroende av solljuset.

Hur kan man beskriva fotosyntesen?

Man kan beskriva fotosyntesen med en formel. Den ser ut så här: Koldioxid + vatten Socker och syre. Genom fotosyntesen producerar växterna två saker, näring åt sig själv i form av socker och syre som är livsviktigt för människor, djur och växter.

Vad är fotosyntesen baklänges?

Denna process kallas cellandning och den kemiska formeln för detta är fotosyntesen baklänges. Bild: Osk ar Uggla / UgglansNO. Alla organismer är beroende av solljuset. Växterna för att leva och de andra organismerna eftersom de äter organismer som någonstans är beroende av fotosyntesen.

Hur sker fotosyntesen hos eukaryoter?

Fotosyntesen sker i särskilda strukturer, kloroplaster hos eukaryoter, som finns i växtcellerna. Kloroplasterna innesluts i ett dubbelt membran. Detta är ett av indicierna för att kloroplasterna en gång i tiden kan ha varit självständiga organismer. Prokaryoter har inte kloroplast.

Share this post