Rekommendationer

Vad ar ett mangsprakigt samhalle?

Vad är ett mångspråkigt samhälle?

Vad innebär ett mångspråkigt land? Innebär att landet talar mer än ett språk än huvudspråket.

När är man polyglott?

En två- eller flerspråkig person (även polyglott) behärskar obehindrat två eller flera språk och kan betrakta dessa språk som ”sina” i någon mening, även om något av språken är personens modersmål och de andra är personens andraspråk eller mycket välövade främmande språk.

Vad menas med flerspråkig?

När en människa kan flera språk talar man om flerspråkighet eller ibland tvåspråkighet. Tvåspråkighet är lite otydligt, för det används ibland om personer som talar fler språk än två. Termen flerspråkighet är därför bättre att använda; man talar minst två språk, men kanske många.

Hur blir man tvåspråkig?

Familjer kan vara två- eller flerspråkiga på många olika sätt. Båda föräldrarna kan ha ett gemensamt modersmål som är ett annat språk än svenska, t ex somaliska. En förälder kan ha sitt ursprung i ett land där man talar ett språk hemma och ett annat i skolan, t ex kurdiska hemma och turkiska i skolan.

Varför tvåspråkighet?

Tvåspråkighet ökar förmågan att skilja tal från buller. Den som talar flera språk har därför lättare att uppmärksamma de språkljud som är av betydelse. Det visar en studie utförd av amerikanska forskare och publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vad är bra med flerspråkighet?

– Forskningen har visat att barn som växer upp som flerspråkiga är mer kreativa, får lättare att ta till sig nya språk och har en större metaspråklig medvetenhet. Den metaspråkliga medvetenheten innebär att barnen i större utsträckning kan diskutera och reflektera kring språket och inte bara använda det.

Vad betyder kod växling?

Svar: För flerspråkiga personer är det naturligt att kodväxla, speciellt tillsammans med andra som också är flerspråkiga. Att kodväxla innebär byta språk mitt i ett samtal eller en mening.

Vilka kriterier kan man ställa upp för att bedöma om någon är flerspråkig?

Faktorer såsom omgivning, föräldrarnas kunskaper i modersmålet, i vilken mån man har utsätts för modersmålet respektive andraspråket och mycket annat är avgörande för det slutgiltiga resultatet. samma språk, är det olika faktorer som avgör vilket språk man kommer att använda.

Hur lär man ett barn att prata två språk?

För att barnen ska kunna utveckla båda språken till en mycket hög nivå krävs att både hem, förskola och skola aktivt hjälps åt. Det är viktigt att de vuxna i bar- nens omgivning, på olika sätt, uppmuntrar och stöder användningen av minoritetsspråket.

Share this post