Rekommendationer

Var bryts kvicksilver?

Var bryts kvicksilver?

Kvicksilver kan inte brytas ned utan lagras i mark, vatten och i levande organismer. Sedan början av 1990-talet har Sveriges utsläpp av kvicksilver till luft minskat med två tredjedelar. Men metallen kan spridas mycket långa sträckor via luften.

Hur förvarar man kvicksilver?

Vi föreslår att förordning (1996:971) om farligt avfall kompletteras med lagfästa krav på att avfall som innehåller minst en viktprocent kvicksilver skall föras till permanent förvaring djupt ner i berg. Undantag får endast medges om det är fråga om mycket små mängder avfall.

Är kvicksilver olagligt i Sverige?

Generellt förbud för kvicksilver i Sverige I Sverige gäller sedan 2009 ett generellt förbud mot att släppa ut kvicksilver och kvicksilverhaltiga varor på svenska marknaden för att minimera utsläppen till miljön.

Vad händer om man får i sig kvicksilver?

Om man utsätts för stora mängder metylkvicksilver kan det centrala nervsystemet skadas. Under fosterperioden när det centrala nervsystemet utvecklas är känsligheten som störst. Kvicksilver kan föras över till barnet genom mammans moderkaka och bröstmjölk.

Är det farligt att ta i kvicksilver?

Effekter av kvicksilver I naturen kan kvicksilver omvandlas till den mycket giftiga formen metylkvicksilver som kan skada det centrala nervsystemet. När nervsystemet utvecklas är det som mest känsligt. Därför är det särskilt viktigt att skydda foster och små barn.

Vad reagerar kvicksilver med?

Kvicksilver kan på samma sätt även reagera med enzymer och är därför skadligt redan vid låga halter och anrikning av metylkvicksilver i näringskedjan är ett stort problem för människor och djur. Tandamalgam är den största exponeringskällan hos genomsnittsbefolkningen.

Hur bryter man kvicksilver?

Vid förbränning avgår kvicksilver i gasfas och kan finnas kvar i atmosfären i upp till ett år. Kvicksilvret sprids med jetströmmar och vindar och faller ner över landskapet med regnet för att sedan transporteras via mark och vattendrag vidare till sjöar.

Share this post