Populära

Vilket folk tillhorde de romerska Latinarna?

Vilket folk tillhörde de romerska Latinarna?

Latinarna var ett folk från Latium Vetus som sträckte sig från Rom längs kusten söderut i nuvarande Italien. De bodde i stadsstater och de hade latin som gemensamt språk samt gemensam religion.

Hur tog romarna över Grekland?

Grekland erövras Samtidigt med det sista kriget mot Kartago (slutade år 146 f.Kr) hade Rom anfallit och erövrat Grekland. De plundrade den rika handelsstaden Korint på alla sina skulpturer och målningar. Även templen tömdes på sina värdesaker. Samma öde drabbade andra grekiska städer och bytet skeppades till Rom.

Hur kunde Rom erövra så många områden?

Rom hade en mycket stark statsmakt som med sin effektiva armé och flotta kunde utöka eller försvara landets gränser vid behov. De var också hårda och hänsynslösa mot sina fiender. Romarna var duktiga på att integrera erövrade folk och områden i sitt rike.

Hur expanderade romarriket?

Genom att besegra en rad andra småstater lade romarna under sig hela Italien. Men det var först efter de tre långvariga krigen mot den nordafrikanska feniciska handelsstaden Kartago, mellan 264 f.Kr och 146 f.Kr, som Rom blev en stormakt.

Hur besegrades Rom?

Den kartagiske fältherren Hannibal tog initiativet och invaderade Apenninska halvön genom att tåga över Alperna. Man besegrade romarna grundligt i flera stora slag varav slaget vid Cannae år 216 f.Kr.

Hur såg det romerska samhället ut?

Den romerska republiken Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.

Hur levde patricierna?

De kom att kallas patricier, ett ord som är släkt med latinets pater som betyder ”fader”. I folkförsamlingen stiftade patricierna sina lagar och dömde. Där hade de olika rösträtt beroende på hur rika de var. De rikaste hade flest röster, men betalade också mest i skatt och stod i främsta ledet i hären.

Share this post