Frågor

Hur paverkar globalisering manniskor?

Hur påverkar globalisering människor?

Även om globalisering leder till generellt ökat välstånd och att även fattiga länder blir rikare så kan också globaliseringen leda till att globala orättvisor ökar. Fattiga länder dit företagen flyttar sin produktion kan bli fastlåsta i att leverera billiga varor som den rika världen kan konsumera.

Hur kan man mäta graden av globalisering?

KOF-indexet har delat in globalisering i tre olika dimensioner: ekonomisk, social samt politisk. Indexet ger en ranking på hur globaliserade länder är relativt andra länder.

Vilka förändringar av samhället har möjliggjort en ökad globalisering och ökad handel?

Globaliseringen har framför allt möjliggjorts av minskade kommunikations- och transaktionskostnader till följd av teknologiska framsteg och politiska beslut.

Vad är miljöns globalisering?

Globaliseringen har lett till att även miljöproblemen blivit globala. Det största miljöhotet utgörs idag av utsläppen av koldioxid som påverkar hela jordens klimat.

Vad handlar ekonomisk globalisering om?

Med globalisering menas att moderna kommunikationer har gjort att världens länder och folk bundits samman och fått en mer gemensam ekonomi, kultur, politik och miljö. Globaliseringen kännetecknas främst av gränslöshet.

Varför går lönerna ner när arbetslösheten är hög och varför går lönerna upp när det är hög sysselsättning?

Förändringar i hur många arbetare som erbjuder sin arbetskraft kommer att påverka arbetslösheten och därmed också lönerna. Om arbetskraften ökar så stiger arbetslös heten, vilket i sin tur pressar ner lönerna. Även förändringar i efterfrågan påverkar lönerna.

Vad är bra med globaliseringen?

Globaliseringen har spridit ny teknik snabbare i världen och gjort ekonomier mer produktiva och miljövänliga. Globaliseringen har bidragit till att minska lönediskriminering av kvinnor och gett nya möjligheter till kvinnor att konkurrera på bättre villkor.

Share this post