Allmänning

Vad betyder Fossa?

Vad betyder Fossa?

Fossa, Fossá eller Fossà kan syfta på: Fossa – ett rovdjur i släktet Cryptoprocta som lever på Madagaskar. Fossa (släkte) – ett monotypiskt släkte i familjen Eupleridae. Fossa iliaca – nedersta delen av bukhålan, se buken.

Vad äter Fossa?

För övrigt äter fossan egentliga tanrekar, gnagare av arten Hypogeomys antimena samt ödlor och groddjur. Ryggradsdjur uppgår till 90 procent av fossans föda. Resten utgörs av smådjur som insekter. Ibland dödar den tamhöns.

Hur stor är en Fossa?

Fakta

Vetenskapligt namn Cryptoprocta ferox
Storlek 65–80 cm, mankhöjd: 35–40 cm
Vikt 5–10 kg
Föda Fåglar, reptiler och små däggdjur
Dräktighetstid ca 7 veckor

Vad betyder Fossa anatomi?

Fossa mandibularis (latin: ”käkens grop”) är, i människans kropp, underkäkens (mandibula) ledpannor på tinningbenens (ossa temporalia) undersida. Fossa mandibularis avgränsas framtill av tuberculum articulare och baktill av pars tympanica som avskiljer den från den externa hörselgången.

Var ligger Epigastriet?

Epigastriet är den del av buken som sitter under och mellan revbensbågarna. Buken delas enligt konvention upp i antingen fyra eller nio delar för benämningens skull. Om fyra delar, enligt ett tänkt kors med skärningspunkt i naveln.

Vad är medicinska begrepp?

Det omfattar begrepp i den medicinska vetenskapen, i den kliniska handläggningen av sjukdom och skada, begrepp avseende laboratoriemedicin, genetik och läkemedel samt närliggande begrepp. Rent administrativa begrepp inom hälso- och sjukvården har inte tagits med mer än ett litet antal i sammanhanget viktiga begrepp.

Vilka begrepp är medicinsk terminologi?

Medicinsk terminologi, läkarlatin eller medicinsk latin är det medicinska fackordförrådet, som används av läkare och annan vårdpersonal, och omfattar sjukdomar och kroppsdelar. Exempelvis är läkarlatin för stora kroppspulsådern aorta och sjukdomen röda hund kallas av läkarna för rubella.

Vad menas med Epigastriet?

Share this post