Ny

Vilka djur finns i Gronland?

Vilka djur finns i Grönland?

Mycket av Grönlands turistverksamhet kretsar kring öns flora och fauna. De mest eftersökta djuren är bland andra isbjörnar, knölvalar, myskoxar, valrossar, renar och havsörnar.

Vad får Grönland bestämma själv?

Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009. Självstyret omfattar dock inte riksangelägenheter som utrikes- och säkerhetspolitik samt valutapolitik.

Har Grönland varit svenskt?

1814 blev Grönland dansk koloni när Norge övergick från Danmark till Sverige, medan Danmark behöll de norska kolonierna. Under andra världskriget bröts kontakten med det tyskockuperade Danmark. Grönland blev under kriget i praktiken självständigt och startade en egen utrikespolitik, där man lät USA bygga militärbaser.

Vilken typ av växter trivs på Grönland?

På Grönland förekommer omkring 500 inhemska växtarter samt ett antal kulturspridda växter. Bland de inhemska arterna märks låga skogar av glasbjörk och ripvide. På sydvästra Grönland förekommer al, och i kustnära varma regioner förekommer rishedar med dvärgbjörk, odon, skvattram, lingon, stjärnblommor och lappspira.

När är Grönland världens största?

Grönland ( grönländska: Kalaallit Nunaat; danska: Grønland) är världens största ö, belägen mellan Norra ishavet och Atlanten, öster om Kanadas arktiska öar. Över tre fjärdedelar av ön är täckt av is, vilket är världens enda inlandsis utanför Antarktis. Med en befolkning på cirka 56 370 (2013), är det världens mest glesbefolkade land.

Hur många invånare har Grönland?

Grönland har knappt 56 000 invånare. Omkring 18 000 av dem bor i huvudstaden Nuuk. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009. Självstyret omfattar dock inte riksangelägenheter som utrikes- och säkerhetspolitik samt valutapolitik.

Hur stor är isfria områden i Grönland?

Trots det är den isfria arealen nästan lika stor som hela Sverige, men endast en relativt liten del av den är odlingsbar mark. Grönland har knappt 56 000 invånare. Omkring 18 000 av dem bor i huvudstaden Nuuk. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009.

Vad är medeltemperaturen i Grönland?

Juli är den varmaste månaden för Grönland med medeltemperatur på 12°C. Vattentemperatur för Grönland är varmast i juli med temperatur på 8°C. Temperaturen för Grönland är som kallast i februari med medeltemperatur på -7°C.

Vad är grannländerna i Grönland?

Grönland (grönländska: Kalaallit Nunaat, danska: Grønland) är ett självstyrande område som tillhör Danmark, men brukar räknas till Nordamerika. Grönland är världens till ytan största icke-kontinentala ö. Dess närmasta grannländer är Island i sydost, Kanada i väst och det norska Svalbard i nordost.

Share this post