Frågor

Vad ar vatejoner och hydroxidjoner?

Vad är vätejoner och hydroxidjoner?

Hydroxidjon, OH−, är en jon som kännetecknar vattenlösningar av kemiska baser. I till exempel vatten (neutral lösning) förekommer den tillsammans med vätejoner i lika stora kvantiteter som en följd av vattnets autoprotolys.

Varifrån kommer Vätejonerna Hydroxidjonerna i lösningarna?

Vätejoner kommer från syror, såsom ättiksyra, svavelsyra eller kolsyra, men jonerna bildas inte förrän syran löser sig i vatten. pH är definierat bara i vattenlösningar. Man kan alltså inte ange pH för till exempel en etanollösning, även om syran kan lösa sig i etanolen och avge vätejoner på liknande sätt som i vatten.

Vad är sur lösning?

En lösning med fler vätejoner än vad rent vatten har, är sur. En lösning med färre vätejoner än vad rent vatten har, är basisk. När det är precis mittemellan – lika många vätejoner som i rent vatten – säger vi att lösningen är neutral.

Vad är en vätejon?

En vätejon är en jon som består av en positivt eller negativt laddad väteatom. Väteatomen i sig består av en proton och en elektron. En positiv vätejon (H+) är en väteatom där elektronen saknas och består alltså endast av en proton. En negativ vätejon (H-) har två elektroner och kallas för hydridjon.

Var finns hydroxidjoner?

I en stark bas går alla hydroxidjoner som finns eller skulle kunna bildas i lösning, men i en svag bas endast en del av dem.

Vad har hydroxid för laddning?

Den negativt laddade jonen OH^- kallas för hydroxidjon, precis som Malvan95 säger. Men en syreatom och en väteatom som sitter ihop i något organiskt ämne kallar man för en hydroxigrupp (utan d) eller OH-grupp.

Hur bildas Oxoniumjon?

eller när en syra protolyseras i vatten där HAc är den oprotolyserade syran och Ac- syrans anjon. En vattenlösning med höga halter oxoniumjoner ger en sur lösning. I vattenlösningar råder ett jämviktsförhållande mellan oxoniumjoner och hydroxidjoner, OH−.

Vad är surt och vad är basiskt?

Värdet kommer från en pH-skala som är ett mått på hur surt, neutralt eller basiskt ett medel kan vara. pH-skalan är graderad 0-14, där 7 är neutralt. Surt och basiskt är varandras direkta motsatser. Allt under 6,5 i pH brukar anges som surt och allt över 7,5 brukar anges som basiskt.

Hur kan du testa att du har en syra respektive bas framför dig?

Med pH-papper kan man bestämma pH-värdet för en lösning.

  • BTB och fenolftalein är indikatorer med vilka man kan avgör om en lösning är sur eller basisk utgående från färgen.
  • BTB: gul = sur, grön=neutral, blå=basisk.
  • Fenolftalein: ingen färg=sur, lila färg =basisk.
  • Hur definierar man syra?

    En syra (latin: acidum) definieras vanligtvis som ett ämne som genom dissociation kan avge protoner (vätejoner). Om en syra tillförs till vatten bildas en sur lösning, med pH under 7. Många ämnen har förmågan att i större eller mindre utsträckning kunna avge protoner.

    Share this post