Trendig

Vad ar Lgr 11 och vilka kapitel Forutom kap 1 och 2 handlar om fritidshemmet?

Vad är Lgr 11 och vilka kapitel Förutom kap 1 och 2 handlar om fritidshemmet?

Undervisningen i fritidshemmet ska komplettera förskoleklassen och skolan även genom att erbjuda eleverna rekreation och vila för hälsa och välbefinnande. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen.

Vad betyder att skolan ska vara saklig?

Saklighet och allsidighet Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig.

Vad innebär de nya kursplanerna?

De nya kursplanerna börjar att gälla den 1 juli 2022 utan övergångsregler. Målet har varit att göra kursplanerna till ett bättre arbetsverktyg för lärarna. Ämnets syfte och centrala innehåll ska få ett tydligare fokus i undervisningen. Kunskapskraven ska bli ett bättre stöd när lärarna sätter betyg.

Hur kompletterar fritidshemmet elevernas utbildning i de obligatoriska skolformerna?

Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som kompletterar utbildningen i de obligatoriska skolformerna. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov.

Vad betyder läroplanen?

läroplan, riktlinjer för verksamheten inom det offentliga skolväsendet, för grundskola, förskoleklass, fritidshem, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildningen och sedan 1998 också för förskolan (Lpfö 98). Läroplaner utfärdas av regeringen.

Vad är syftet med läroplan?

Du väljer ut vad som ska ingå, hur undervisningen ska utformas och vilka kunskaper den ska hjälpa eleverna att utveckla inom det aktuella arbetsområdet. Dessa ämnesdidaktiska val ligger till grund för hur undervisningen genomförs, och påverkar därmed vilka kunskaper eleverna får möjlighet att utveckla.

Vad är skolans uppgift?

Skolans uppdrag Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.

Vad är allsidig?

Ordet allsidig är en synonym till mångfasetterad och mångsidig och kan bland annat beskrivas som ”som omfattar alla viktiga områden”. Ordet är motsatsen till ensidig.

Vad betyder biologi 1?

I kursen Biologi 1 behandlas ekologi med ekosystemets dynamik och vår påverkan globalt och lokalt. Genetikens grunder tas upp och etiska dilemman lyfts fram. Evolutionens mekanismer tas upp och nyckelbegrepp som naturligt urval och selektion reds ut.

Får man välja Programfördjupning?

På vissa gymnasieprogram får den kursen läsas som programfördjupande. Om den kursen inte får läsas som programfördjupande på just det programmet, som du väljer att gå – kan du läsa den inom Individuellt val (om din skola erbjuder den kursen och om den ryms in i ditt schemat utan att krocka med någon obligatorisk kurs).

Vad innebär inkluderande undervisning?

Både den enskilde elevens lärande och gruppens gemensamma lärandeprocess är grunden för den inkluderande undervisningen. Lärarna tycks värna om det kollektiva lärandet. De vill undvika parallella spår där det görs en huvudplanering för klassen, samtidigt som särskilda insatser planeras för enskilda elever.

Share this post