Populära

Hur paverkas djur av Tjernobyl?

Hur påverkas djur av Tjernobyl?

Det bor inga människor i närheten, men djur och växter har påverkats. Fåglar i Tjernobyl har visat sig ha betydligt mindre hjärnor, träden växer långsammare, det finns färre spindlar och insekter och jaktvillebråd som skjutits så långt bort som i Tyskland visar sig ha farligt höga halter av radioaktivitet.

Hur kan djur överleva i Tjernobyl?

Fortfarande är strålningen hög, men fåglarna bygger bo på betongsarkofagerna och björnar, hjortar och vargar strövar omkring till synes helt friska. Här har naturen tagit över. Hur djuren kan överleva i denna förgiftade miljö försöker forskarna nu ta reda på.

Vad blev konsekvenserna av Tjernobylolyckan?

Det har publicerats många rapporter om hur olika sjukdomar ökat till följd av Tjernobyl-olyckan. Utöver sköldkörtelcancerfallen har inget tydligt samband mellan andra hälsokonsekvenser och strålningen påträffats. Till exempel har antalet leukemifall hos barn inte alls förändrats under de tio åren efter olyckan.

Hur påverkas en människokropp av radioaktiv strålning?

En hög akut stråldos kan förstöra många celler och orsaka strålsjuka, lokal vävnadsskada eller fosterskada. Strålning som träffar levande vävnad ger upphov till fysikaliska och kemiska reaktioner som orsakar biologiska förändringar. Strålning bryter sönder arvsmassan i cellerna, det vill säga DNA-spiralen.

Hur påverkar kärnkraftverk djuren?

Kärnavfall. Utbränt uran från kärnkraftverk står för en speciell typ av miljöpåverkan. Bränslet är radioaktivt i 100 000 år, och denna radioaktivitet får inte komma ut eftersom det är skadligt för celler i både växter och djur. Man förvarar därför uranet i täta behållare.

Vad är skillnaden mellan partikelstrålning och elektromagnetisk strålning?

Själva partikelstrålningen är alltså partiklar som rör sig. Ungefär som en vattenstråle där vattenmolekylerna sprutar ut från till exempel en vattenslang. Partiklarna är oftast protoner, elektroner eller atomkärnor och har en massa (vikt) till skillnad från fotonerna i elektromagnetisk strålning.

Hur reagerar kroppen på radioaktiv strålning?

Strålningen skadar benmärgen och immunförsvaret försämras. Det leder till ökad infektionsrisk, men det kan behandlas med benmärgstransplantationer. Ökar stråldosen ytterligare så slås kroppens organ ut ett efter ett. Vid en dos kring 15 000 mSv kollapsar kroppen och de akuta effekterna leder till döden.

Share this post