Rekommendationer

Vad ar penna gjort av?

Vad är penna gjort av?

Blyertspenna, eller rättare grafitpenna, är ett skriv- och teckningsredskap. Namnet blyerts bygger på missuppfattningen att mineraliserat kol, vilket grafit är, skulle vara en blyhaltig malm. I själva verket är det grafit uppblandad med kaolinlera som pressats till en stiftform.

Hur man gör en penna?

För att göra en penna av en fjäder tog man oftast en gåsfjäder som rengjordes i het sand för att sedan härdas i syra och därefter skäras till. För att skriva doppade man den vässade spetsen i bläck, som vid den tiden framställdes av metallsalter, galläppelsyra och ättika, öl eller vin samt lite gummi.

Vad består en blyertspenna av?

Blyertspennan är inte gjord av bly! Men namnet kommer av att man förr trodde att grafiten som ingår faktiskt var bly: på engelska finns samma missförstånd: lead pencil heter det. Grafit är en form av kristalliserat kol som utvinns ur gruvor. Grafitpulver blandas med lerpulver och man får blyerts.

Hur är en kulspetspenna uppbyggd?

Kulspetspennan har en rörlig stålkula som man skriver med. Stålkulan sitter i ett plaströr, varifrån stålkulan blir matad med ett lättflytande bläck. När man rör pennan mot papperet överförs bläcket från plaströret via kulen till papperet. Runt plaströret finns en spiralfjäder.

Hur man gör en blyertspenna?

”Blyet” i en blyertspenna är inte bly, utan kol i form av grafit. När det började användas till pennor misstog man det dock först för bly på grund av glansen i det. Genom att blanda finkornig lera i grafiten kan man få fram stift med olika hårdhetsgrad. Ju mer lera, desto hårdare stift.

Hur fungerar en pekpenna?

Många aktiva pekpennsmodeller kan blockera märken från handen som vilar på skärmen eller när du sveper med handflatan under skriften, så att skärmen endast registrerar markeringar som görs med pekpennan. En passiv pekpenna (kallas även kapacitiv pekpenna) fungerar på samma sätt som om du använder fingret på skärmen.

Hur fungerar en kulspetspenna?

Kulspetspenna, eller kulpenna, är en bläckpenna med en liten kula (0,5–1 mm i diameter) i spetsen. Pennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver.

Share this post