Blogga

Ar mossa en vaxt?

Är mossa en växt?

Mossor är små och enkla gröna växter som trivs på fuktiga platser. I flera hundra miljoner år har de funnits på jorden. Faktiskt är de äldsta landväxtfossilen sporer som liknar levermossors sporer.

Vilken mossa växer på stenar?

Cypressfläta är en av våra mest anspråkslösa mossor. Den växer på nästan alla typer av underlag och i alla miljöer utom kärr. Allra vanligast är den på sten i skogsmark.

Vad är mossa?

Mossor är trivialnamn på vad som i dag vanligen anses vara en parafyletisk grupp av tre skilda divisioner av växter: nålfruktsmossor (Anthoceratophyta), levermossor (Marchantiophyta) och bladmossor (Bryophyta).

Var växer Grönmossa?

Man hittar den lätt i skogen på våta underlag till exempel i alkärr. Den kan också växa på berghällar i hällmarkstallskog om det är tillräckligt fuktigt. Namnet har mossan fått av sin färg, som är grön när mossan är fuktig, men ljust blågrön i torka.

Var finns björnmossa?

Hårbjörnmosa Polytrichum piliferum hittar man i hela landet på jord på hedar, hällmarker, klippor och i liknande miljöer. Arten finns både i låglandet och i fjällkedjan. Hårbjörnmossan är en akrokarp mossa som vanligen blir mellan en och 5-6 cm hög.

Vilken färg har vitmossa?

Vitmossor, arter av släktet Sphagnum, är vanliga i olika våta miljöer, men trots namnet är de inte vita i det tillstånd man normalt ser dem. Olika arter är gröna, bruna, gula, skära, eller röda.

Var växer Husmossa?

Husmossan, Hylocomium splendens, är en av våra vanligaste växter, även om man kanske inte tänker så mycket på den när man vistas i skog och mark. Arten finns i nästan hela landet och växer i många skogstyper, men är kanske vanligast i barrskogar som inte är alltför torra.

Vart växer Väggmossa?

Väggmossan har en mycket vid utbredning främst på norra halvklotet, och förekommer i Sverige i hela landet, upp till fjällens lågalpina region. Liksom husmossan har väggmossan tidigare använts som tätning i väggar. Väggmossan är en relativt grov art som växer upprätt till nedliggande.

Var lever mossor?

Levermossor finns i nästan alla miljöer på jorden utom i havet. Artantalet är dock generellt större i områden med hög fuktighet, t. ex. oceaniska områden och fjällområden.

Hur förökar sig mossa?

Mossor sprider sig med sporer som produceras i sporhus (kapslar). För att ett sporhus skall växa ut från en mossplanta krävs att honorganet blir befruktat av en könscell/spermatozoid från hanorganet. Den behöver simma i vatten så det måste vara ganska blött för att en mossa skall bli befruktad.

Kan man äta vitmossa?

Används till gelé, sylt och saft man kan även ätas färskt. Fönsterlav kallas ofta felaktigt för vitmossa.

Hur ser renlav ut?

Fönsterlav och grå renlav – Naturhistoriska riksmuseet. Tre arter av renlavar är vanliga på torra hällmarker i Sverige. Fönsterlaven (till vänster i bilden) är gulvit och känns lätt igen på sitt kuddlika växtsätt. Den gråa renlaven (till höger) är gråare och har alla grenspetsar böjda mer eller mindre åt samma håll.

Share this post