Rekommendationer

Vad kan hiv leda till?

Vad kan hiv leda till?

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Viruset förstör vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret. När de vita blodkropparna förstörs blir immunförsvaret sämre. Om du inte får behandling bryts immunförsvaret ner så mycket att du börjar få andra sjukdomar.

CD4 eller T-hjälparceller är en särskild typ av vita blodkroppar som spelar en viktig roll i immunförsvaret. När du får hiv infekteras och förstörs de. Immunförsvaret blir sämre när de vita blodkropparna förstörs. Immunförsvaret försvagas och du får aids om du inte får behandling mot hiv.

Hur länge kan du leva med hiv?

Personer med hiv och välinställd hivbehandling lever ett lika långt liv som andra och medicinerna har mycket låg påverkan på det dagliga livet. Däremot finns ingen behandling som kan bota hiv.

Hur det är att leva med hiv?

Hiv går inte att bota, men dagens mediciner gör att en kan leva ett långt och gott liv med hiv. En fungerande vård och medicinering gör att en aldrig insjuknar i aidsrelaterade sjukdomar. Dagens effektiva mediciner gör att nivåerna av virus i kroppen minskar till praktiskt taget noll, även kallad omätbar virusnivå.

Kan man få könssjukdom av hångel?

Det går inte att bli gravid eller få könssjukdomar av hångel Du kan inte heller få någon sexuellt överförbar infektion av att hångla eller strula med kläderna på. Det är alltså ett både skönt och säkert sätt att vara nära någon.

Kan klamydia smittas genom hångel?

Om man tar på personens kön och sedan på sitt eget kan man överföra exempelvis klamydia. Munherpes kan överföras genom kyssar. Men kyssar och hångel är att betrakta som säkrare sex då risken att få en könssjukdom är betydligt mindre än genom annat sex med direktkontakt med mellan könen.

Hur farligt är hiv?

Humant immunbristvirus (hiv) isolerades för första gången 1983 och har fått en pandemisk spridning. Obehandlad hiv utvecklas till det dödliga sjukdomstillståndet acquired immune deficiency syndrome (aids).

Hur länge kan man leva med hiv?

Det finns inget vaccin mot hiv och infektionen kan inte heller botas, utan är kronisk. Däremot finns det idag behandling mot hiv som gör att en person som lever med hiv kan leva ett långt och fullgott liv.

Share this post