Rekommendationer

Vad innebar hallbar utveckling i forskolan?

Vad innebär hållbar utveckling i förskolan?

Barnen ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Barn växer upp med snabba förändringar i sin omvärld. De möter nya människor och nya situationer.

Hur tycker du att miljön i förskolan skolan ska utformas?

Miljön kan organiseras och utformas så att den är stimulerande och kan förändras och anpassas utifrån elevgruppens och verksamhetens behov. Enligt skollagen ska alla elever garanteras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Vad påverkar barns levnadsvillkor?

Skillnaderna i levnadsvillkoren kan se väldigt olika ut och barn och unga med funktionsnedsättning har genomgående sämre levnadsvillkor än andra barn och unga. Skillnaderna finns inom de flesta områden, bland annat hälsa, utbildning och fritid. Detta har stor påverkan på möjligheterna att utvecklas som andra barn.

Hur arbetar förskolan med hållbar utveckling?

Förskolan har en möjlighet att arbeta med lärande för hållbar utveckling på ett sätt där man förbinder olika ämnen och hittar möten mellan natur och kultur som hjälper barnen att bygga sin nya, mer hållbara relation till sin miljö.

Hur kan lärmiljön påverka?

Lärmiljön kan påverka både elevers lärande och lärarens tid till undervisning. Tydliga ramar och instruktioner i undervisningen kan främja studiero. Här får ni förslag på hur ni kan arbeta. Det här stödmaterialet riktar sig främst till dig som arbetar i grundskolan, men kan även användas i andra skolformer.

Vad tycker du är viktigt när man skapar lärmiljöer i förskolan?

Förskolans lärmiljö ska utformas så att den stöttar barnet i att kunna lita på sin egen förmåga. Lärmiljön ska även ge barnet inflytande över utbildningens utformning. Hur vi utformar vår lär- miljö återspeglar hur viktiga vi anser att olika aktiviteter är och hur vi värdesätter dem som ska vistas i miljön.

Share this post