Frågor

Hur manga Lobara bronker har vi i hoger respektive vanster lunga?

Hur många Lobära bronker har vi i höger respektive vänster lunga?

Höger lunga består av 3 lober medan vänster lunga består av 2 lober, således förgrenar sig varje lungbronk så att varje lob försörjs av en gren (en gren kallas på latin för bronchus lobaris). Varje bronk förgrenar sig ytterligare till sist till så kallade bronkioler för att sedan sluta i alveoler.

Över vilken celltyp i Alveolen sker Gasutbyte?

Alveolen är uppbyggd av två olika celltyper: Typ I-pneumocyter: en typ av skivepitel och utgör 95 procent av ytan i alveolen. Den har ingen förmåga till celldelning. Dessa består av ett mycket tunt membran som möjliggör gasutbytet vid respiration.

Höger- och vänsterbronkerna går till varsin lunga (pulmo). Höger lunga består av 3 lober medan vänster lunga består av 2 lober, således förgrenar sig varje lungbronk så att varje lob försörjs av en gren (en gren kallas på latin för bronchus lobaris).

Hur ser en lunga ut inuti?

Lungorna är uppbyggda av en speciell sorts vävnad med mängder av lungblåsor som innehåller luft. Det gör att lungorna har ungefär samma konsistens som en tvättsvamp. I varje lunga finns ungefär 400 miljoner lungblåsor. Lungblåsornas väggar är mycket tunna för att syre och koldioxid lätt ska kunna passera.

Hur många lober har lungorna?

Lungorna är indelade i lober Höger lunga är indelad i tre så kallade lober och vänster lunga i två lober. Loberna delas sedan in i flera mindre delar. Till varje del går ett eget luftrör samt egna blodkärl.

Hur syret tar sig från lungorna till celler genom hjärta och blodkärl?

Lungblåsorna är omgivna av ett tätt nätverk av lungkapillärer, hårfina blodkärl med tunna väggar som leder blodet förbi alveolernas tunna membran. Här tar blodet upp syre från inandningsluften och avger samtidigt den koldioxid som bildats vid ämnesomsättningen i kroppens celler.

Share this post