Frågor

Vad menas med Aterkorsning?

Vad menas med Återkorsning?

Återkorsning, metod, som vanligtvis används inom växtförädlingen, för att bestämma om en dominant fenotyp är homozygot (AA) eller heterozygot (Aa) genom att korsa individen med en individ som är recessiv homozygot (aa).

Är fräknar dominant?

Fräknar är dominant över icke-fräknar. Betecknas med F respektive f. Homozygot: FF (dominant) eller ff (recessiv).

Vad innebär det att en individ är homozygot eller heterozygot i en viss gen?

Heterozygot: Benämning på en individ där en viss DNA-sekvens skiljer sig åt inom ett kromosompar. Homozygot: Benämning på en individ där en viss DNA-sekvens/allel är identisk inom ett kromosompar. Hybrid: Korsning mellan två individer från genetiskt distinkta grupper.

Har man sämre pigment om man har fräknar?

Fräknarnas färg orsakas av ett pigment som kallas melanin. Ju mer tid du tillbringar i solen, desto mer melanin produceras, och därför kan du märka att du fått fler fräknar i ansiktet efter att ha varit utomhus en solig dag. Gener är också viktiga när det gäller vem som blir fräknig.

Hur ärftligt är fräknar?

Fräknar är genetiskt betingade, och beror på en särskild variant av melanocortin-1-receptor, MC1R. Det ärftliga anlaget för fräknar ger i dubbel uppsättning även rödhårighet. Fräknar kan också uppstå efter att huden utsatts för stark solstrålning, som till exempel vid solbad eller solarium.

Vad innebär det att en individ är homozygot?

Homozygoter är ett begrepp inom genetiken och betecknar individer som har två likadana varianter, alleler, av en gen. Motsatsen är heterozygoter. Endast hos en Homozygot individ leder recessiva anlag till synliga egenskaper, eftersom det inte finns något dominant anlag som döljer det.

Vad betyder att en individ är heterozygot för ett anlag?

En individ som har två olika alleler av en gen.

Share this post