Rekommendationer

Vad ar en galax gjord av?

Vad är en galax gjord av?

Galaxer är enorma grupper av stjärnor. De flesta av de ljusa prickarna vi ser på natthimlen är stjärnor i vår egen galax, Vintergatan, men några är faktiskt galaxer som själva innehåller hundratals miljarder stjärnor. Det mest avlägsna objektet man kan se på natthimlen med ögat är Andromedagalaxen.

Vad finns i mitten av Vintergatan?

Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. En av stjärnorna är solen, som befinner sig närmare periferin, ungefär 28 000 ljusår från centrum. Det ses som troligt att det i Vintergatans centrum finns ett supermassivt svart hål kring vilket galaxen roterar.

Hur ser elliptiska galaxer ut?

De flesta av dem ser inte ut som spiraler utan snarare utsträckta sfärer – eller ellipsoider. De kallas ELLIPTISKA GALAXER. De varierar i form, en del av dem liknar en basketboll, en del är utsträckta och ser ut som en varmkorv. Elliptiska galaxer är de största i universum.

Vilka olika former finns det i galaxen?

Galaxernas huvudtyper Bland de normala kan man särskilja två ljusa huvudtyper, elliptiska galaxer (E) och skivgalaxer. Skivgalaxerna brukar indelas i linsformade galaxer (S0) och spiralgalaxer (S). Ungefär 1/5 av de ljusa galaxerna är av elliptisk typ och cirka 3/4 utgörs av skivgalaxer.

Vad är i mitten av en galax?

Nu avslöjas flera okända samband mellan galaxerna och deras svarta hål. Det är väl ingen som kan tvivla längre – mitt i vår galax Vintergatan finns ett svart hål, som långsamt slukar allt som kommer i dess närhet. Runt om kretsar stjärnor med en hastighet av 9 000 kilometer i sekunden.

Vad innehåller en nebulosa?

Nebulosor består huvudsakligen av väte och helium, men man har också genom spektroskopiska observationer funnit tyngre grundämnen, till exempel järn, kväve och kol. Dessa ämnen utgör dock mindre än en procent av den totala massan i nebulosorna.

Vad finns det i mitten av en galax?

I vissa fall kan den stora luminositeten komma från en intensiv stjärnbildning, men i de flesta fall beror den på att det i centrum av galaxen finns ett supermassivt svart hål som drar till sig gas från det omgivande interstellära mediet och från stjärnor som passerar nära det svarta hålet.

Vad betyder elliptiska galaxer?

Elliptiska galaxer är sfäriska koncentrationer av stjärnor som liknar storskaliga klotformiga stjärnhopar. De saknar i stort sett intern struktur, stjärntätheten avtar jämnt från koncentrationen i centrum till den diffusa kanten, och de kan ha ett stort antal olika ellipsformer (eller längd-bredd förhållanden).

Hur ser en spiralgalax ut?

Spiralgalaxer är enorma ansamlingar av miljarder stjärnor, de flesta tillplattade i en skivform, med en ljus, sfärisk utbuktning med stjärnor i centrum. Inne i skivan finns det typiskt ljusa armar där de yngsta, starkaste stjärnorna hittas.

Vilka är våra tre närmaste galaxer?

100 000 ljusår i diameter och 12 000 ljusår tjock. Det finns runt 400 miljarder stjärnor i Vintergatan. Vår egen sol befinner sig ungefär 28 000 ljusår från centrum i spiralen Orionarmen….Galaxer

  • Andromedagalaxen.
  • Vintergatan.
  • Triangelgalaxen.
  • NGC 2812.
  • Messier 110.
  • Lilla magellanska molnet.
  • Le Gentilgalaxen.
  • Kasteroborous.

Share this post