Blogga

Hur rengor man en gravsten fran mossa?

Hur rengör man en gravsten från mossa?

Mossor och lavar får inte så lätt fäste, och det räcker i regel med ljummet vatten och en mjuk trasa för att göra rent. Behöver du borsta så använd en rotborste – inte en stålborste. Var försiktig när du tvättar förgylld eller målad text.

Vad kan man tvätta gravstenar med?

Vanligen behövs det inga rengöringsmedel för att tvätta gravstenen. Normalt går det bra med en trasa eller borste (ej stålborste) med ljummet vatten.

Var köper man guldfärg till gravsten?

Du kan snabbt och enkelt beställa tjänsten från oss och det innebär då att vi efter att du erlagt betalning till oss tar oss till gravstenen och målar om texten på gravsten eller förgyller texten med exempelvis bladguld. Ommålning samt förgyllning sker med samma typ av färg eller bladguld som den befintliga.

Får man ta hem en gravsten?

Det går alltså att få ta hem en gravsten – men då får det inte synas att det är just en gravsten. Och den får inte stå på en plats där det för allmänheten kan uppfattas som att någon ligger begravd, när det inte gör det. Det berättar Mats Lindblad, chef på kyrkogårdsförvaltningen i Växjö.

Vad ska man ha för färg när man fyller i gravsten?

Humbrol färgerna är perfekta till detta. Även Liberonfärgerna fungerar bra till detta ändamål. Tänk bara på att ytan ska vara ren och torr, när färgen målas på.

Vad kostar det att ta bort en gravsten?

Ibland är det inte de anhörigas önskan, utan vanskötsel av graven, som gör att stenen först ställs åt sidan och sedan krossas. – Gravrätten är gratis och det enda kravet är att graven sköts.

Vad kostar det att rista in namn på gravsten?

Att göra en textkomplettering kostar från 7 500 kr och i detta ingår alltid en enkel rengöring av stenen. Dessutom ingår demontering, transport och att stenen åter monteras på graven. I priset ingår även inskription av den avlidnes namn, datum och årtal.

Share this post