Populära

Finns Botfly i Sverige?

Finns Botfly i Sverige?

I Sverige finns redovisat i Artfakta förekomst särskilt i Västmanland men även i Uppland och Södermanland med i övrigt enstaka rapporter från södra Småland upp till Jämtland.

Hur får man bort Styngflugelarver?

För att undvika att hästen får i sig styngflugelarver rekommenderas att skrapa bort äggen så fort de ses i pälsen. Du kan använda en ryktsten, rakhyvel, eller specialknivar.

När lägger styngflugan ägg?

Den lägger sina ägg på hästarna och fluglarverna utvecklas inne i hästkroppen. Bekämpningen av denna humleliknande fluga orsakar ofta debatt mellan hästägare. Hela proceduren startar under sommaren, då styngflugan lägger sina ägg på hästens framben.

Vart finns Styngflugor?

Gasterophilus intestinalis placerar äggen främst på frambenen, men även på bakbenen, bog, nacken och manke; medan andra arter har området mellan ganascherna respektive håren på överläppen som predilektionsställen.

När är styngflugan aktiv?

Styngflugor lever under några veckor på sommaren och är aktiva under torra varma högsommardagar. Honorna deponerar då karaktäristiska gulvita ägg på hästens hårrem, särskilt på frambenen och vid ganascherna.

Vart finns styngflugor?

När ska man avmaska mot styngflugan?

– Larverna i äggen dör dock inte av avmaskningen, dem måste du ta bort manuellt, säger Nina och fortsätter: – Helst ska avmaskning ske på senhösten när det är kallare än tolv grader ute, för då kan inte flugan flyga och hästen kan sålunda inte återinfekteras.

Hur får man bort FLUG ägg?

Ryktstenen är en klassiker i detta hänseende, den tar bort äggen på ett skonsamt och enkelt sätt. Finns hos de flesta ridsportbutiker och kostar mellan 30-40 kronor. En svettskrapa i metall kan fungera om den har en ganska vass kant. Var dock försiktig så att du inte skadar hästen.

Vilka avmaskningsmedel tar stora Blodmasken?

​ Nedan listar vi en rad avmaskningsmedel som är verksamma mot de olika parasiterna. Stora blodmaskar: Banminth, Fyrantel, Ivomec, Noromectin, Eraquell, Bimectin, Cydectin, Cydectin comp, Equimax, Vectin, Axilur, Rintal, Spolmask: Axilur, Rintal, Banminth, Fyrantel, Cydectin, Cydectin comp.

Share this post