Rekommendationer

Vad ar sekretoriska vesiklar?

Vad är sekretoriska vesiklar?

Proteiner som ska skickas ut ur cellen eller föras in i cellmembranet paketeras i sekretoriska vesikler, och proteiner som ska stanna kvar i cellen paketeras i lysosomer eller liknande vesikler. Golgiapparaten består av platta membransäckar som ligger mycket nära det endoplasmatiska nätverket.

Vad gör lysosom i en cell?

Cellen är uppdelad i olika rum där olika cellfunktioner sker. Lysosomer utgör sådana rum och fungerar som återvinningscentraler – man skulle kunna likna dem vid cellens mage. Precis som magsäcken innehåller lysosomen starkt sura ämnen som bryter ner andra molekyler.

I vilken organell bildas lipider?

ER kan ha ribosomer på sin yta och kallas då rough- eller utan s.k. smoth endoplasmic reticulum. Har ribosomer på sin membranyta som bildar protein som binds till transportvesiklar som transporterar proteinet till golgiapparaten. Där bildas de flesta lipider som ingår i cellens membraner samt lipider som lämnar cellen.

Hur ser golgiapparaten ut?

Golgiapparaten är en organell i den eukaryota cellen. En eukaryot cell har cellkärna, medan prokaryota celler saknar det. Golgiapparaten fungerar som cellens postkontor som tar emot, sorterar och paketerar protein som ska till olika ställen i kroppen. Golgiapparaten består av tre platta delar som kallas cisternae.

Var tillverkas lipider?

Glatt endoplasmatiskt nätverk Glatt (eller slätt) ER har till skillnad från kornigt ER inga ribosomer knutna till sig. Här tillverkas istället lipider (fetter) och fosfolipider, som bland annat används vid bildandet av cellmembran.

Vilken destination har de proteiner som sorteras i den sk sekretoriska passagen?

Proteiner som tillverkas i ER och transporteras till Golgi. Transporteras sedan genom Golgis membranomslutna cisterner, där proteinerna modifieras.

Vad är den sekretoriska vägen?

Sekretoriska vesiklar som innehåller protein ligger redan vid plasmamembranet och väntar på att en signal ska komma (tex ett hormon binder till en receptor). Signlen får den sekretoriska vesikeln att fusera med plasmamembranet och skicka sitt innehåll ut i cytoplasman, tex kan det vara neurotransmittorer.

Vad har golgiapparaten er och lysosomerna för uppgift i cellerna?

Golgi-apparaten som tar emot, lagrar och skickar iväg proteiner. Lysosomer som tar hand om gamla celldelar och bakterier i cellen.

Share this post