Ny

Hur gor man linoljefarg?

Hur gör man linoljefärg?

  1. HÄLL EN MINDRE del kokt linolja i ett kärl och tillsätt pigmentet. RÖR SEDAN tills dess pigmentet fördelats i linoljan så att en blank och smidig pasta uppstår.
  2. HÄLL DÄREFTER i ytterligare linolja tills en jämn färg erhålles.
  3. OLJEFÄRGEN FÖRTUNNAS sedan med balsamterpentin till grundfärg och mellanstrykningsfärg.

Hur får man matt linoljefärg?

Ommålning:

  1. Tvätta med målartvätt. Skölj väl. Låt torka.
  2. Skrapa bort lös färg. Slipa ner vassa färgkanter och spackla om det behövs. Låt torka.
  3. Slipa spacklet försiktigt med fint slippapper.
  4. Stryk hela ytan en gång. Låt torka. Färgen kan strykas tjockare än normal linoljefärg.

Hur länge håller linoljefärg?

Måla tunt då det inte finns något vatten eller några kemikalier som dunstar bort av sig själv. Målningsintervallet med Linoljefärg är olika beroende på var i Sverige det har målats och hur utsatta ytorna är. Med bra underlag, rätt underhåll och målningsförfarande är intervallet cirka 10-20 år.

Hur vet man om det är målat med linoljefärg?

Väl bibehållen linoljefärg har spår efter penseln och träets struktur syns igenom. Om färgen är för tjockt pålagd kan det bildas rynkor i färgen. När utvändig linoljefärg åldras blir den matt och kritar. Med tiden krackelerar den också i små, små rutor som ser ut som ormskinn, som vittrar ner till färgöar.

Vad består linoljefärg av?

Den innehåller inga konstigheter, bara pigment och linolja. Man kan själv späda vår färg med linolja eller lite balsamterpentin, som framställs från tallkåda. Förutom miljö- och arbetsmiljöaspekterna så har linoljefärg ytterligare en unik positiv egenskap. Den bygger upp och vårdar det underliggande materialet.

Hur många strykningar linoljefärg?

Måla extremt tunt; För en jämn täckande yta krävs minst tre strykningar med linoljefärg. Efter första lagret ser ytan laserad ut. Färgen ska inte täcka och ytan blir nästan helt matt.

Hur får man färg matt?

Om en färg är matt eller glansig beror på färgens glansgrad. Glansgrader mäts på en skala från 1 till 100, där 1 är helmatt och 100 är helblank. Färger med glansgrad 1–6 räknas som matta färger. Vid målning av väggar i ett hus bör olika rum och olika detaljer målas med färg med olika glansgrad.

Kan man måla med linoljefärg på tapet?

Linoljefärg fungerar på de flesta underlag såsom trä, plåt, järn, puts, tapet, gips, lera, tegel – inomhus och utomhus.

Kan linoljefärg bli för gammal?

Underlag gammal Linoljefärg När du ska måla på en yta som tidigare har varit målad med linoljefärg behöver du inte skrapa bort den gamla linoljefärgen. Skrapa endast bort löst sittande färg. Trä som är målat med linoljefärg är i regel mättat med linolja och därför behöver man inte grunda träet på nytt.

Hur länge håller öppnad linoljefärg?

Linoljefärg kan till skillnad från vattenbaserad färg förvaras kallt och i frostgrader. I en tättslutande burk håller linoljefärgen i princip hur länge som helst. Förvara den gärna uppochner för att förhindra att luft kommer in.

Share this post