Vilka miljömärkningar finns för fisk Vad betyder de Beskriv de olika märkena och hur du kan känna igen dem?
ASC grundades 2010 och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.
Finns det märkning på fisk?
I dag finns tre miljömärkningar i Sverige – MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och Krav. Miljömärkningen garanterar att fisken kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad eller odlad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Vad betyder de olika miljömärkningarna?
KRAV är det svenska miljömärket för ekologisk mat. Den följer alla regler som EU-ekologiskt har men har några fler regler för till exempel djuromsorg, klimat och social hänsyn. Krav har även regler för fisk och skaldjur som säkerställer hållbar odling och fiske. EU:s märkning av ekologiska livsmedel.
Vad står märket ASC för?
ASC, Agriculture Stewardship Council ASC står för Aquaculture Stewardship Council, som är en internationell organisation som tagit fram regler för certifiering och miljömärkning av fisk och skaldjur som är odlande.
Vad finns det för miljömärkningar?
I översikten ingår 12 miljömärkningar: Svanen, EU-miljömärket, Bra Miljöval, TCO Certified, PEFC, FSC, OCS, Fairtrade, GOTS, Green Key, Miljömärkt Event och Miljöbyggnad.
Det finns idag tre huvudsakliga miljömärkningar av fisk. Det är MSC, ASC och KRAV som är bästa tänkbara miljövalet. Genom att välja miljömärkta fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.
Hur fiskar man lax och hoki?
Flugfiske med stora laxflugor och tubflugor är kanske den mest klassiska metoden för att fånga lax i älvar och strömmande vatten. Men även spinnfiske med vobbler och skeddrag är en väl använd metod. Man kan kombinera de båda metoderna och fiska med spinnfluga, alltså ett sänke som kastvikt och en fluga som bete.