Ny

Vad gor kromosom 21?

Vad gör kromosom 21?

Vid Downs syndrom har det blivit en extra kromosom vid par nummer 21. Downs syndrom kallas därför också för Trisomi 21. Varför det blir så ibland är det ingen som vet. Ju äldre du är när du blir gravid, desto större är sannolikheten att föda ett barn med Downs syndrom.

Hur många har Downs syndrom i världen?

Incidensen att ett barn skall födas med Downs syndrom är 1 per 800–1500, även om det statistiskt sett är mycket vanligare om modern är äldre. Från 31 års ålder till 40 ökar sannolikheten från 1 av 800 till 1 av 84, och 1 av 44 vid 50 års ålder.

Vad menas med Downs syndrom?

Downs syndrom beror på en kromosomavvikelse. Det leder ofta till intellektuell funktionsnedsättning och kan även orsaka medicinska svårigheter. Försenad eller begränsad utveckling av motorik (rörelseförmåga) och språkförmåga är också vanligt. Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige.

Vad innebär trisomi 21?

Man vet med säkerhet att den extra kromosomen oftast kommer från mamman (i ungefär 19 av 20 fall) och också att sannolikheten att få ett barn med Downs syndrom ökar med moderns ålder. Däremot vet man fortfarande inte varför.

Varför uppstår trisomi 21?

Detta kromosomala tillstånd kallas trisomi 21. Den extra kromosomen påverkar hjärnans utveckling, men även en rad andra organ. Orsaken i det enskilda fallet är okänd men vad man ska vara medveten om är att sannolikheten att få ett barn som har downs syndrom ökar i takt med den blivande mammans ålder.

Vad orsakar trisomi?

Trisomi-mosaiksyndrom är oftast inte ärftligt och föräldrarna har i de flesta fall ett normalt antal kromosomer. Trisomin hos barnet har uppkommit som en felaktig uppdelning av kromosomerna, antingen vid bildningen av könscellerna vid någon av celldelningarna före befruktningen eller hos embryot efter befruktningen.

Vad händer om man har en kromosom för mycket?

Ibland ger kromosomavvikelser upphov till olika missbildningar och symtom som till exempel intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) och/eller autism. Det är också vanligt att en kromosomavvikelse ger ett speciellt utseende.

Share this post