Ny

Vilka undersokningar kan goras pa hjarnan?

Vilka undersökningar kan göras på hjärnan?

Aktiviteten i hjärnans nervceller kan avläsas under en EEG-undersökning. När undersökningen görs får du ha elektroder fästa mot hårbotten. EEG gör inte ont och du mår som vanligt efteråt.

Vad är låggradiga gliom?

Varje år insjuknar ungefär 1 400 personer i Sverige i någon form av primär tumör i det centrala nervsystemet, av dessa drabbas cirka hundra personer av så kallade låggradiga gliom (WHO grad II). Låggradiga gliom hos vuxna karaktäriseras av låg proliferation och långsam tillväxt med diffus avgränsning till övrig vävnad.

Vad är Astrocytom?

Astrocytom är en tumör som ingår i gruppen av primära hjärntumörer som kallas gliom. De olika tumörtyperna inom gruppen gliom namnges efter vilken normal celltyp i hjärnans stödjevävnad, olika gliaceller, som de liknar mest.

Vad kan man se av EMG undersökning?

Med en EMG, eller elektromyografi, undersöker vi musklernas och nervernas funktion. Undersökningen används bland annat för att upptäcka nerv- och muskelsjukdomar.

Vad är en meningiom?

Meningiom. Meningiom kan växa i hjärnhinnorna, meningerna, Där förnyas också cellerna, därför kan tumörer uppstå även där. De är i allmänhet godartade, det vill säga de växer sällan in i omgivande vävnad utan tränger istället undan den. Denna tumörtyp är ovanlig hos personer under 50 år.

Vad är gliom?

Gliom är en tumör som liknar gliaceller i centrala nervsystemet, och kan vara godartad (benign) eller elakartad (malign). Det är den vanligaste hjärntumören hos vuxna. De kan vidare definieras som astrocytom, oligodendrogliom och glioastrocytom, samt efter deras malignitet som exempelvis glioblastom.

Är hjärntumör cancer?

Hjärntumörer är en av många tumörsjukdomar. Tumör betyder svulst, men säger inte om den är godartad (benign) eller elakartad (malign). Ordet cancer betyder däremot alltid att det är en elakartad tumör.

Vad är en EEG-undersökning?

EEG är en förkortning av elektroencefalografi. Förberedelser. Förberedelser. En EEG-undersökning kan göras när du är vaken eller när du sover. Det finns också så kallat långtids-EEG som mäter hjärnans aktivitet under ett eller flera dygn. Vaken-EEG.

Vad är symtom på en hjärntumör?

Hjärntumör symtom 1 Huvudvärk är det vanligaste symtomet 2 Illamående och kräkningar är andra symtom på ett ökat tryck i hjärnan 3 Epileptiska anfall kan också vara symtom på en hjärntumör 4 Syn-, tal- och hörselproblem kan vara symtom på en tumör 5 Personlighetsförändringar, psykiska besvär och minnesförlust

Vad beror symtomen på i hjärnan?

Symtomen beror på var i hjärnan tumören sitter och vilka kroppsfunktioner som den delen av hjärnan styr. En del symtom kan bero på att tumören ökar trycket i huvudet. Här är exempel på symtom, du kan få ett eller flera av dem: huvudvärk, yrsel och illamående; Ett prov på vätskan som omger ryggmärgen behövs ibland.

Vilka anfall hos barn klassas som epilepsi?

Vanligtvis brukar man göra avgränsningen att ett barn bedöms ha epilepsi om hen har drabbats av 2 eller fler anfall som inte utlösts av några särskilda yttre orsaker, så som stress.

EEG är en del i den utredning du får genomgå om läkaren misstänker att du har epilepsi. Undersökningen kan även göras för att följa hur epilepsi utvecklas eller för att utvärdera behandling. En EEG-undersökning kan också visa om du har vissa andra sjukdomar eller tillstånd som kan påverka hjärnans funktion.

Hur fungerar hjärtat och blodomloppet?

Hjärtats högra kammare pumpar blodet till lungorna genom lungartärerna. I lungorna tar blodet upp syre och gör sig samtidigt av med koldioxid. Det syresatta blodet förs tillbaka till hjärtats vänstra förmak genom lungvenerna. Därefter fortsätter blodet till vänster kammare som pumpar ut det i stora kretsloppet igen.

Hur går blodet genom hjärtat?

Hjärtat fungerar som en pump med två seriekopplade cylindrar. Med en frekvens av sextio slag per minut drar sig hjärtat samman, och hjärtats vänstra kammare pumpar friskt, syrerikt blod genom artärerna – ådrorna som leder från hjärtat – ut i kroppen.

Hur styrs hjärtat?

Hjärtats sammandragning styrs av ett retledningssystem som skickar ut små elektriska signaler till alla delar av hjärtmuskeln. För varje signal sker en snabb serie sammandragningar av hjärtmuskeln, som pressar blodet mellan förmaken och kamrarna, samt ut i artärerna (pulsådrorna).

Vad ansvarar hjärnbarken för?

Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Vad är funktionell delen av hjärnan?

Den funktionella delen av hjärnan benämns hjärnparenkym vilket omfattar nervceller och gliaceller. Hjärnan kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur och mentala funktioner som intellekt, känslor, minne och inlärning.

Vad är hålrum i hjärnan?

Hjärnan innehåller hålrum, så kallade ventriklar. De är fyra till antalet och bildar ett system som är vätskefyllt. Vätskan, som kallas cerebrospinalvätska, bildas centralt i hjärnan och cirkulerar sedan till hjärnans yta och till ryggmärgen.

Vad är hjärnhinnornas uppgift?

Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.

Share this post