Trendig

Vad ar Kaverner?

Vad är Kaverner?

Vid aktiv lungtuberkulos har man sjukdomssymptom som hosta och det kan bildas hålrum i lungvävnaden, så kallade kaverner, som innehåller miljarder tuberkelbakterier. Kavernerna är öppna mot luftrören, vilket ger bakterierna mycket syre och därmed goda förutsättningar för tillväxt.

Vad är sarkoidos?

Sarkoidos är en inflammatorisk sjukdom som ungefär 1 200 personer får årligen i Sverige. 16 000 invånare beräknas ha sjukdomen, som drabbar lungorna och/eller intrathorakala lymfkörtlar hos minst 90 % av alla patienter. Flera andra organ kan också engageras.

Vad är TB odling?

LABORATORIEDIAGNOSTIK. Odling är referensmetod för påvisning av bakterier tillhörande M tuberculosis-komplexet. Odling utförs på alla prov som kommer till mykobakteriologiska laboratoriet och sker under 6-8 veckors tid. Besked om positiv odling kan vanligen ges efter 2-4 veckor, negativa svar efter 6-8 veckor.

Är tuberkulos dödlig?

Varje år insjuknar nästan tio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka en och en halv miljon dör till följd av tuberkulos. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien. Sjukdomen var tidigare vanlig även i Sverige, men numera är den ovanlig och väldigt få smittas i Sverige.

Hur har tuberkulos påverkat samhället?

Motsvarande mängd människoliv skördar tuberkulos på en helg. Den främsta anledningen till att tuberkulos har intagit positionen som det globala samhällets fiende nr 1 när det gäller infektionssjukdomar är att behandlingen av en annan infektionssjukdom – hiv/aids – har blivit så mycket bättre.

Vad är en tuberkulossjukdom?

Tuberkulos (TBC) är en av världens mest spridda infektionssjukdomar. Det insjuknar cirka tio miljoner människor i TBC varje år och omkring en och en halv miljon dör varje år av sjukdomen. Uppemot en tredjedel av jordens befolkning är bärare av bakterien.

Hur kan tuberkulos smittas?

Tuberkulos kan smitta genom inandning av bakterier via droppar i luften om man kommer i nära kontakt med en hostande person med aktiv tuberkulos. Patient som har tuberkulos i luftvägarna och hosta ska i väntan på utredningssvar bedömas som smittsam och vårdas därefter.

Vad är tuberkulos och hjärt-lungsjukdom?

Tuberkulos, eller tbc, är en smittsam infektionssjukdom som framför allt angriper lungor men också andra organ. Forskningen behöver din hjälp – mer än någonsin Hjärt-lungsjuka drabbas hårdare av covid-19 än andra. Vårt mål är att samla in 5 miljoner kronor till forskning om covid-19 och hjärt-lungsjukdom.

Share this post