Blogga

Vad ska man ha med i en artikel?

Vad ska man ha med i en artikel?

En artikel är uppdelad i tre delar: rubrik, ingress och brödtext. Rubriken ska med ett par få ord berätta vad artikeln handlar om. Ingressen är en sammanfattning av brödtexten och ska inte vara mer än några meningar lång; den ska fånga läsarens intresse inom ämnet.

Hur skriver man en artikel exempel?

I korthet:

  1. Bestäm vad du ska skriva om.
  2. Tänk på vem du skriver för – och i vilken kanal.
  3. Samla stoff – gärna genom intervjuer.
  4. Bygg upp artikeln på rätt sätt.
  5. Gör den röda tråden synlig.
  6. Skriv artikeln konkret och levande.
  7. Skapa flyt i texten.
  8. Glöm inte att korrekturläsa.

Hur man avslutar en artikel?

Så skriver du ett slut på en artikel, bloggtext eller krönika

  1. Bestäm dig för vilken känsla du vill ska eka i läsaren efter läsningen: om det ska vara som en belöning att läsa, en aha-upplevelse, ge ett skratt eller en värdefull insikt.
  2. Tänk på att slutet i de flesta fall hör ihop med början.

Vilka skillnader finns det mellan nyhetsartiklar och notiser?

En inledande ingress, som är vanlig i till exempel nyhetsartiklar, är ofta utelämnad i notiser. Ibland händer det att notiser bildsätts, men det vanligaste är att de enbart består av text. rubrik och ingress Rubriken i en notis ska på ett tydligt, informativt och lockande sätt sammanfatta textens innehåll för läsaren.

Hur vet man vilken typ av text det är?

Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett .

Vem skriver artiklar?

Journalister skriver faktatexter (notiser, artiklar och reportage) och åsiktstexter (ledare, krönikor, kåserier och recensioner). Läsare skriver insändare och debattartiklar.

Vilken Ordklass är en och ett?

I listan längst ner på denna sida återfinner du nio ordklasser som ingår i svenskt teckenspråk: substantiv, verb, hjälpverb, adjektiv, adverb, räkneord, pronomen, konjunktioner och prepositioner….Ordklassbestämning i svenskt teckenspråk.

Ordklass Exempel
Adverb NU, MYCKET, NÄR, HEMMA
Räkneord ETT, ÅTTA, TJUGO, FÖRSTA

Hur ser en bra artikel ut?

Byt mellan korta och långa meningar Det blir svårt för läsaren att läsa om det enbart är långa meningar i artikeln. Korta meningar är också svåra att läsa då det blir hackigt. En varierande längd på meningarna i texten gör det hela mer dynamiskt, levande och lättläst. Då tappar du inga läsare på vägen!

Share this post