Blogga

Har antalet renar okat?

Har antalet renar ökat?

Under 1900-talet har medelnivån pendlat runt 225 000 renar. Det har gått upp en 25 % och ner en 25% i cyklar om 20 till 30 år. Idag ligger renantalet på 253 000, vilket är 35 000 renar färre än högsta tillåtna. Öje Danell menar att högsta antalet renar inte ska eftersträvas, utan att det är en larmnivå.

Varför är renarna så viktiga för samerna?

Renskötseln av idag är främst inriktad på köttproduktion. Tämjda renar används numera mest inom turismen eller för ”renrace”. Renskötseln spelar fortfarande stor roll i den samiska kulturen. Den är en traditionsbärare med stort symbolvärde.

Varför sköter t ex samerna sina renar och varför just där?

Majoriteten lever i andra yrken, och även de som sysslar med rennäring har ofta andra inkomster. Men renen är fortfarande central i det samiska samhället. Förklaringen ligger i den avgörande roll som renen har haft för människors överlevnad i norr och därmed för den samiska kulturen och identiteten.

Hur många renar slaktas varje år?

Det finns runt 260 000 renar i Sverige(1) och varje säsong slaktas 25 000-50 000 individer.

Varför flyttar man renar?

Sträckorna är längst för fjällsamebyarna medan flertalet skogssamebyar flyttar sina renar kortare sträckor inom barrskogsområdet. Fjällsamebyarna Lainiovuoma och Könkemä, som har betesmarker i anslutning till Rostujávri flyttar mellan sommarbetesmarker i Norge till vinterbetesmarker i södra delen av Kiruna kommun.

Vad betyder renskötsel?

Renskötsel är att äga och kontrollera tama eller halvvilda renar och att använda dem för sin försörjning, exempelvis genom att tillvarata mjölk, kött och skinn eller genom att använda renarna som drag- eller lastdjur eller som lockdjur vid vildrensjakt.

Vad lever renskötare av?

Renskötare äger och kontrollerar tama eller halvvilda renar och använder dem för sin försörjning, exempelvis genom att tillvarata mjölk, kött och skinn och/eller genom att använda renarna som drag- eller lastdjur och/eller som lockdjur vid vildrensjakt.

Vem bestämmer hur många renar varje sameby får ha?

Renskötselrättens utövande. 15 § Sameby får för medlemmarnas gemensamma behov använda byns betesområde för renbete. Länsstyrelsen bestämmer det högsta antal renar som får hållas på bete inom byns betesområde. Hänsyn skall därvid tas till andra intressen.

Hur många samer äger renar?

Det är en utbredd missuppfattning att bara samer får äga renar. I Sametingets renmärkesregister finns drygt 4 500 renägare. Många är samer, men inte alla. Däremot är det samerna som har rätt att bedriva renskötsel i Sverige enligt Sveriges grundlag (SFS 2011:109).

Hur många samer har renar?

Många kopplar ihop samer med renar. Ungefär 2500-3000 samer i Sverige är beroende av renskötsel som inkomstkälla (köttproduktion). Många fler, särskilt i Norrbottens län, har ett renmärke och äger renar som sköts av en yrkesverksam renskötare.

Vad är det som gör renen unik bland hjortdjur?

Renen är ett hjortdjur med speciell förmåga att tillgodogöra sig lavar. Betestillgången är avgörande för köttproduktionen. Renen är ett flocklevande hjortdjur som lever i de nordliga delarna av Europa, Asien och Nordamerika. Renen är idisslare och har en unik förmåga att smälta lav.

Hur många renar har en renskötare?

Renskötsel bedrivs i renskötselområden i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. En sameby består av flera renskötare (husbönder) och i Sverige finns det 51 samebyar och 1 025 renskötare. En renskötare har mellan 500 till 2 000 renar i sin hjord. I Sverige finns cirka 250 000 renar fördelat på 4 657 renägare.

Share this post