Allmänning

Vad ar ett avelsindex?

Vad är ett avelsindex?

Värderande avelsindex De värderande indexen anger kvalitén på hästens förväntade förärvning i olika egenskaper i förhållande till avelsmålet. Ju högre index, desto bättre är det. Med hjälp av dessa kan man rangordna hingstar och ston.

När är hingsten könsmogen?

Visst kan hingstföl hoppa och rida på andra hästar, men att de hoppar betyder inte att de är könsmogna. De flesta hingstar är inte kapabla att få ett sto dräktigt förrän någon gång mellan 1 och 1½ års ålder. Så på sommarbetet som ettåringar bör hingstar skiljas från ston.

När är det bäst att kastrera hingst?

De flesta hästar kastreras vid 1-2 års ålder, innan de utvecklat ett uttalat hingstbeteende. Även äldre hästar kastreras ibland. Besvärliga hingstar, äldre hingstar och hingstar med vida kanaler till pungen kastreras bäst sövda under narkos.

Hur räknar man ut HD index?

Hur man beräknar index: Gällande HD index så räknar man med att 100 är genomsnittet för rasen. Det genomsnittet ändras varje år eftersom man beräknar genomsnittet på de senaste 5 årens röntgade hundar i rasen. Man tar hänsyn till ålder vid röntgen, sedering och en del annat förutom själva hd resultatet.

När blir en häst könsmogen?

Stoet bör ha fällt sin vinterpäls och vara i gott hull för att komma i brunst som leder till ägglossning. Ungston brukar visa sin första brunst vid 1-1 1/2 års ålder, men de är inte fullt könsmogna förrän vid 2 1/2-3 1/2 års ålder.

När kan en hingst börja betäcka?

– Om du har ett oprövat sto i avel – använd en beprövad hingst. När ska man betäcka? Ungston brukar visa sin första brunst vid 1–1,5 års ålder, men är inte fullt könsmogen förrän vid 2,5–3,5 års ålder. Ur avelssynpunkt är bästa åldern för betäckning mellan 3–14 år, sedan blir det allt svårare att få stoet dräktigt.

Hur mycket kostar det att kastrera en hingst?

Hästvård -Vaccination, tandvård, sårskador

Vaccination
Utan sedering 500 kr
Med sedering Maila för prisuppgift
Hästbesiktning 1600 kr
Kastrering hingst stående 2 500 kr ca

Varför kastrerar man hingstar?

Ofta kastrerar man av praktiska anledningar, just för att kunna ha hästar tillsammans i hage. Efter en kastrering bör man vänta bortåt sex veckor innan man släpper ut nykastrerade unghingstar tillsammans med ston.

Vad gör en bra travhäst?

Att följa hästen på hela ”resan” – från inkörning till uppträning och start, genom alla moment och utvecklingsfaser – är förstås oerhört stimulerande. Travhästar börjar i allmänhet tävla vid 2-3 års ålder. Andra hästköpare är mer ivriga att ge sig ut på tävlingsbanan snabbt. De väljer en startklar häst.

Share this post